Λίγους μόνο μήνες μετά το αντίστοιχο εγχείρημα της Microsoft, η Google δοκιμάζει διαδικτυακή υπηρεσία αποθήκευσης ιατρικών δεδομένων, ξεκινώντας με μερικές χιλιάδες ασθενείς από την διάσημη Κλινική του Κλίβελαντ, έγινε γνωστό την Πέμπτη.

 

Η πιλοτική φάση θα συμπεριλάβει 1.500 έως 10.000 ασθενείς οι οποίοι δέχτηκαν να μεταφερθούν οι ηλεκτρονικοί τους φάκελοι από τα συστήματα της κλινικής στη νέα πλατφόρμα της Google.

 

Κάθε φάκελος, που περιέχει σε ιατρικά ιστορικά, συνταγές για φάρμακα και τυχόν αλλεργίες, μεταξύ άλλων, προστατεύεται από τον ίδιο κωδικό που δίνει πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες της Google, όπως λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Gmail.

 

Φήμες για την ανάπτυξη της νέας υπηρεσίας κυκλοφορούσαν εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο μέχρι σήμερα η Google δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες. Η έναρξη του πιλοτικού προγράμματος τις επόμενες εβδομάδες γνωστοποιήθηκε στο Associated Press από την Κλινική του Κλίβελαντ, ένα μη κερδοσκοπικό ιατρικό κέντρο που ιδρύθηκε πριν από 87 χρόνια.

 

Η Google εκτιμά ότι η επέκταση στις υπηρεσίες Υγείας είναι μια λογική κίνηση, δεδομένου ότι η μηχανή αναζήτησης της εταιρείας επεξεργάζεται καθημερινά εκατομμύρια αναζητήσεις για ασθένειες και θεραπείες. Εξάλλου, ένας από τους δύο ιδρυτές της Google, ο Σέργκεϊ Μπριν, είναι παντρεμένος με μία από τους ιδρυτές της εταιρείας 23andme, η οποία προσφέρει ηλεκτρονική υπηρεσία προσωπικών γενετικών προφίλ.

 

Ωστόσο το νέο εγχείρημα της Google είναι πιθανό να προκαλέσει νέες αντιδράσεις από υποστηρικτές της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, οι οποίοι θεωρούν ότι η εταιρεία ήδη γνωρίζει υπερβολικά πολλά για τα ενδιαφέροντα και τις συνήθειες των χρηστών.

 

Η αγορά ιατρικών υπηρεσιών συγκεντρώνει πάντως το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ο συνιδρυτής της AOL Στίβ Κέις χρηματοδοτεί την υπηρεσία Revolution Health για διαχείριση ιατρικών φακέλων, ενώ η Microsoft, ο μεγάλος αντίπαλος της Google, είχε παρουσιάσει πέρυσι τον Οκτώβριο την αντίστοιχη υπηρεσία HealthVault, η οποία λειτουργεί ταυτόχρονα σαν φάκελος αρχειοθέτησης, ιατρική βιβλιοθήκη και συσκευή fax για επικοινωνία με τους γιατρούς.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr