Στη τελευταία αναμέτρηση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, η μηχανή προηγείται. Η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google, AlphaGo κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε ισάριθμες μέρες τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Go, Ke Jie, παίρνοντας ένα αναμφισβήτητο και καθοριστικό προβάδισμα (από τις τρεις συνολικά αναμετρήσεις)

Αυτό σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη της Deepmind (εταιρείας που όπως είναι γνωστό ανήκει στην Google) μπορεί να θεωρηθεί από τώρα ότι είναι ο καλύτερος παίκτης του Go στον κόσμο, έχοντας κερδίσει τα δύο μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο, και μάλιστα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

 

Παρόλο που το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο “κοντά” όσο ο πρώτος αγώνας, που η Τεχνητή Νοημοσύνη AlphaGo κέρδισε για μόλις μισό πόντο, ο CEO της DeepMind, Demis Hassabis δήλωσε ότι ο Ke Jie έπαιξε “τέλεια” στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης πριν παραιτηθεί. “Για τις πρώτες εκατό κινήσεις οι δύο αντίπαλοι ήταν πιο κοντά από όσο έχουμε δει κάποιον να παίζει ενάντια στην έκδοση Master του AlphaGo” δήλωσε ο Hassabis στην συνέντευξη τύπου μετά την αναμέτρηση.

 

Ο Ke Jie δήλωσε από την μεριά του: “Το σημερινό παιχνίδι ήταν διαφορετικό από το πρώτο. Το AlphaGo έκανε ορισμένες κινήσεις που ήταν το αντίθετο από αυτό που είχα στο μυαλό μου για το πώς να αυξήσεις στο μέγιστο τις πιθανότητες να κερδίσεις. Επίσης σχημάτισα την εντύπωση ότι βρέθηκα πολύ κοντά στη νίκη στα μέσα του παιχνιδιού, αλλά ενδεχομένως το AlphaGo να μην έκανε την ίδια σκέψη. Είμαι λίγο λυπημένος, γιατί πιστεύω πως έπαιξα πολύ καλά”.
https://twitter.com/demishassabis/status/867618306022178818
Η Τεχνητή Νοημοσύνη της DeepMind, AlphaGo βρίσκεται στη Κίνα, στα πλαίσια του πενθήμερου φόρουμ Future of Go Summit που διοργανώνει η Google και o Κινεζικός σύνδεσμος Go. Στο φόρουμ συμμετέχουν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες Go στον κόσμο καθώς και εμπειρογνώμονες από τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης για να συζητήσουν και να εξερευνήσουν τα μυστήρια του αρχαίου επιτραπέζιου παιχνιδιού. Αναμφισβήτητα σημαντικός πόλος έλξης είναι η αναμέτρηση του AlphaGo με τον Ke Jie, με το τρίτο μεταξύ τους παιχνίδι να πραγματοποιείται το Σάββατο (το AlphaGo θα συμμετάσχει εντωμεταξύ και σε ομαδικά παιχνίδια νωρίτερα, δοκιμάζοντας την δημιουργικότητα του ακόμα και ενάντια σε πέντε παίκτες).

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η τελευταία αυτή έκδοση της Τεχνητής Νοημοσύνης AlphaGo, στην οποία έχουν δώσει το όνομα “Master”, χρησιμοποιεί 10 φορές λιγότερη επεξεργαστική ισχύ από τον υπολογιστή που νίκησε τον Lee Sedol. Βλέπετε το μόνο που απαιτείται είναι ένα PC που συνδέεται στον cloud server της Google.

 

 

Link.png Site: Engadget