Στο συνέδριο για developers Google I/O 2010, η Google ανακοίνωσε ότι ανοίγει τον κώδικα του video codec VP8 κάτω από μία άδεια χρήσης όμοια της άδειας BSD. Η κίνηση αυτή είναι τμήμα μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας ανοικτού κώδικα με όνομα WebM που υποστηρίζεται από τον Chrome, τον Firefox, τον Opera και έναν αριθμό άλλων εφαρμογών αναπαραγωγής. Ο Αντιπρόεδρος του τομέα Product Management της Google, Sundar Pichai, έκανε την ανακοίνωση νωρίς στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης και κατόπιν τον συνόδεψε ο Αντιπρόεδρος του τομέα Engineering της Mozilla, Mike Shaver, που είπε πως το format θα υποστηριχθεί από τον Firefox, με nightly builds που είναι ήδη διαθέσιμα από σήμερα.

 

Επόμενος ήταν ο Chief Technical Officer της Opera, Hakon Wium Lie, που ανακοίνωσε ότι ο Opera browser επίσης υποστηρίζει το WebM project και έκανε μία επίδειξη αναπαραγωγής περιεχομένου WebM στον Οpera. Η εταιρεία θα διαθέσει τα πρώτα της builds που υποστηρίζουν το WebM σήμερα στην ιστοσελίδα της, Opera Labs. Επίσης, παρότρυνε τους developers να ξεκινήσουν την χρήση του WebM και στη συνέχεια χαρακτήρισε την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως ένα από τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 21ου αιώνα.

 

Το WebM είναι βασικά η απόπειρα της Google να χτίσει υποστήριξη βιομηχανικής εμβέλειας για την αναπαραγωγή VP8 video μέσω του προτύπου HTML5, με την αναπαραγωγή ήχου να βασίζεται στο Ogg Vorbis, το οποίο είναι επίσης ανοικτού κώδικα. Ο ιστότοπος της πρωτοβουλίας «βγήκε στον αέρα» κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας, στη διεύθυνση Webmproject.org. Το project υποστηρίζεται από μία ποικιλία κατασκευαστών υλικού, συμπεριλαμβανομένων των ARM, AMD, NVIDIA, Texas Instruments, Broadcom και Qualcomm. Από τη μεριά των εκδοτών περιεχομένου, υποστηρίζεται από τους Brightcove, Ooyala, Encoding.com, Kaltura, Zencoder και άλλους.

 

Video κωδικοποιημένο κατά VP8 θα είναι επίσης διαθέσιμο στο YouTube, αρχίζοντας από σήμερα. Το site έχει ήδη ξεκινήσει τη μετατροπή ολόκληρου του καταλόγου του, σύμφωνα με τον Shaver της Mozilla. Οι χρήστες μπορούν να ξεκινήσουν να αναπαράγουν VP8 video κατεβάζοντας έναν browser που υποστηρίζει το format και δηλώνοντας συμμετοχή στο «Πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο HTML5» του YouTube.

 

Ένας από τους πιο αναπάντεχους υποστηρικτές είναι η Adobe, της οποίας ο Chief Technical Officer Kebin Lynch δήλωσε πως η εταιρεία του είναι πραγματικά ενθουσιασμένη με τον νέο codec. Η Adobe θα χρησιμοποιήσει τον VP8 στο Flash και, σύμφωνα με τον Lynch, θα βοηθήσει ώστε να διαδοθεί ο VP8 «σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε διάστημα ενός έτους».

 

Το άνοιγμα του κώδικα του VP8 codec από την Google αναμενόταν από τότε που ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την απόκτηση της On2 Technologies τον Αύγουστο του 2009 και η σχετική φημολογία εντάθηκε μετά το κλείσιμο της συμφωνίας. Το NewTeeVee αποκάλυψε την ιστορία για τα σχέδια της Google να ανοίξει τον κώδικα του VP8 στο Google I/O 2010 πριν ένα μήνα. Η Google επίσης εξέδωσε Πακέτα Ανάπτυξης Λογισμικού (SDKs) για το WebM ώστε να διευκολύνει τους developers να αξιοποιήσουν τον codec, καθώς κι ένα έγγραφο με Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ).

 

 

Source.png Πηγή: NewTeeVee

Link.png Site: Η Google ανοίγει τον κώδικα του VP8 για HTML Video; (παλαιότερη σχετική είδηση)