Η Google Inc., από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας στη Σίλικον Βάλεϊ, ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να ρίξει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάτω από του λιγνίτη.

 

Μέσω του προγράμματος «Ανανεώσιμη Ενέργεια Φθηνότερη από τον Λιγνίτη», στο οποίο θα συμμετάσχουν δεκάδες μηχανικοί, η εταιρεία σκοπεύει όχι μόνο να καλύπτει τις δικές της ανάγκες, αλλά και να πουλά ηλεκτρικό ρεύμα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

 

«Στόχος μας είναι να παράγουμε ένα Gigawatt ανανεώσιμης ενέργειας φθηνότερης από το λιγνίτη. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό μπορεί να γίνει σε χρόνια, όχι σε δεκαετίες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λάρι Πέιτζ, συνιδρυτής της Google.

 

Ένα Gigawatt αρκεί για τις ανάγκες μιας μεγαλούπολης στο μέγεθος του Σαν Φρανσίσκο. Όπως αναφέρει το Reuters, αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική ισχύς των συστημάτων ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ σήμερα μόλις που ξεπερνά το μισό GW, ενώ η συνολική ισχύς των αμερικανικών αιολικών πάρκων ανέρχεται στα 11,6 GW.

 

Αν η Google πετύχει το στόχο της, το κόστος της ηλιακής ενέργειας θα μειωθεί κατά 25 με 50 τοις εκατό, πρόσθεσε ο Πέιτζ. Στα κεντρικά της εταιρείας στο Μάουντεν Βιου της Σίλικον Βάλει ήδη λειτουργεί η μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ.

 

Το ποσό της ηλεκτρικής ενέργεια που καταναλώνουν οι εκατοντάδες χιλιάδες διακομιστές της Google παραμένει μυστικό, ωστόσο είναι γνωστό ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο της εταιρείας.

 

«Καθώς η Google μεγαλώνει, δεν θέλουμε η βασική μας επιχείρηση να είναι μέρος του προβλήματος. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης» δήλωσε ο Λάρι Μπρίλιαντ, επικεφαλής του Google.org, του φιλανθρωπικού τμήματος της εταιρείας που θα αναλάβει το πρόγραμμα.

 

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες για λιγότερο ρυπογόνο ενέργεια έχουν πάρει και άλλες αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Intel και η IBM.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr