Ομάδα ερευνητών από τα εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης της Google, δημοσίευσε αποτελέσματα, βάσει των οποίων υποστηρίζει, ότι ο αμφιλεγόμενος D-Wave κβαντικός υπολογιστής της λειτουργεί πραγματικά.

Συγκεκριμένα, η Google αγόρασε έναν από τους κβαντικούς υπολογιστές της D-Wave το 2013. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, πρόκειται για τον πρώτο εμπορικό κβαντικό υπολογιστή στον κόσμο, τον οποίο μάλιστα χρησιμοποιεί και η Nasa στο ερευνητικό της κέντρο Ames στην Καλιφόρνια. Θεωρητικά, οι κβαντικοί υπολογιστές της D-Wave είναι 3.600 φορές ταχύτεροι από τα supercomputers.

 

Ο λόγος της υψηλής ταχύτητάς τους είναι ότι εκμεταλλεύονται ένα χαρακτηριστικό της κβαντικής μηχανικής. Σε αντίθεση με τους συμβατικούς υπολογιστές που λειτουργούν με το δυαδικό σύστημα (διαβάζοντας 0 και 1), οι κβαντικοί υπολογιστές αξιοποιούν τα «qubits» τα οποία, πέρα από 0 και 1, διαθέτουν και τη superposition 2.

 

Ωστόσο, οι απόψεις σχετικά με την D-Wave διίστανται, καθώς αρκετοί ερευνητές δεν μπορούσαν να καθορίσουν με ακρίβεια εάν όντως ο υπολογιστής εκμεταλλεύεται τις κβαντικές δυνατότητες. Η ερευνητική ομάδα της Google όμως, δημοσίευσε αποτελέσματα στον server arXiv, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο υπολογιστής όντως λύνει προβλήματα ταχύτατα, βασιζόμενος στις κβαντικές δυνατότητες.

 

Για την ακρίβεια, η ομάδα δοκίμασε τον κβαντικό υπολογιστή της D-Wave παράλληλα με έναν συμβατικό υπολογιστή, που διέθετε έναν μόνο πυρήνα, αναθέτοντάς τους προβλήματα βελτιστοποίησης (annealing). Ο συμβατικός υπολογιστής χρησιμοποίησε την τεχνική simulated annealing, ενώ ο κβαντικός υπολογιστής την τεχνική quantum annealing.

 

Για προβλήματα που περιλαμβάνουν σχεδόν 1.000 δυαδικές μεταβλητές, η διαδικασία quantum annealing είναι 10ʌ8 φορές ταχύτερη από τη διαδικασία simulated annealing, όταν η δεύτερη πραγματοποιείται σε υπολογιστή που διαθέτει έναν πυρήνα. Επομένως, ο κβαντικός υπολογιστής ολοκλήρωσε τις δοκιμασίες 100 εκατομμύρια φορές ταχύτερα από τον συμβατικό υπολογιστή.

 

Όσον αφορά τις παραπάνω δοκιμές, η ιστοσελίδα TechnologyReview επισημαίνει ότι ο συμβατικός υπολογιστής χρησιμοποίησε μια τεχνική παρόμοια με την τεχνική του κβαντικού υπολογιστή. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε τον καλύτερο δυνατό αλγόριθμο, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά.

 

Από την άλλη, η Google ισχυρίζεται ότι ο συμβατικός υπολογιστής δεν θα απέδιδε καλύτερα, καθώς θα συναντούσε μια σειρά από άλλα προβλήματα. Όπως και να έχει, τα αποτελέσματα που δημοσίευσε η Google θα εξεταστούν και από άλλους κβαντικούς φυσικούς, προκειμένου να καθοριστεί εάν είναι ακριβή.

 

Link.png Site: Gizmodo