Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Google, Sundar Pichai, σε μήνυμα του που απευθύνεται σε όλο το προσωπικό της εταιρείας, αναφέρει επιτακτικά ότι όποιος βρίσκεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και επηρεάζεται από το εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Donald Trump, θα πρέπει να επιστρέψει άμεσα στη χώρα.

Η κίνηση αυτή της Google -με άλλες αμερικανικές εταιρείες να αναμένεται να ακολουθήσουν-, έρχεται ως αποτέλεσμα της αναστολής του ομοσπονδιακού προγράμματος υποδοχής προσφύγων που αποφάσισε ο Πρόεδρος των Η.Π.Α με στόχο την «προστασία του έθνους από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στη χώρα». Η απαγόρευση εισόδου αφορά πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών και συγκεκριμένα του Ιράκ, Ιράν, Λιβύης, Συρίας, Σομαλίας, Σουδάν και Υεμένης, ενώ αναμένεται να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Η απαγόρευση αφορά ακόμα και όσους είναι κάτοχοι visa προσωρινής εργασίας στις Η.Π.Α ενώ σύμφωνα με διάφορα μέσα, έχει απαγορευτεί ήδη η είσοδος στη χώρα σε αρκετά άτομα, μεταξύ των οποίων και κατόχων πράσινης κάρτας, με κάθε υπόθεση να εξετάζεται ξεχωριστά.

 

Ήδη στη δικαιοσύνη κατά του διατάγματος έχουν καταφύγει αρκετές αμερικανικές οργανώσεις υπεράσπισης των ατομικών δικαιωμάτων. Από την πλευρά της η Google δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε διαψεύδει επίσημα ότι έχει στείλει τη συγκεκριμένη οδηγία στους εργαζομένους της. Βάση πληροφοριών, περίπου 190 εργαζόμενοι της εταιρείας επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή.

 

Link.png Site: TheVerge