H Google σκέφτεται να επιτρέψει σε χρήστες της μηχανής αναζήτησης της, να "παίζουν" με τα αποτελέσματα αλλάζοντας την σειρά εμφάνισης τους και σχολιάζοντας τα.

 

Η εταιρεία έχει ήδη κάνει δοκιμές με σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησης που διαθέτουν βελάκια πάνω και κάτω δίπλα από τους συνδέσμους των αποτελεσμάτων, όπως επίσης και κουμπάκια που επιτρέπουν στους χρήστες να προσθέσουν σχόλια στα αποτελέσματα. "Σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να πω τι ακριβώς περιμένουμε από αυτήν την λειτουργία. Απλώς είμαστε περίεργοι πως θα χρησιμοποιηθεί", έγραψε ο Ben Gomes, Μηχανικός στην Google, στο επίσημο εταιρικό blog της, την Τρίτη.

 

Αν η Google αποφασίσει να εντάξει στην μηχανή αναζήτησης αυτές τις αλλαγές ως μόνιμες και προκαθορισμένες για όλους, τότε αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εκχώρησης στους χρήστες την απαραίτητη δύναμη να επηρεάζουν τα αποτελέσματα αναζήτησης.

 

Υπάρχει ακόμα μια πληθώρα επιλογών που θέλει η Google να αποδώσει στους χρήστες της που ανοίγουν λογαριασμό σε αυτήν όπως η διατήρηση αρχείου καταγραφής των αναζητήσεων και της πλοήγησης στο διαδίκτυο (η υπηρεσία λέγεται Web History) καθώς και η αποθήκευση συνδέσμων (bookmarking) μέσω της υπηρεσίας Notebook.

 

Δεν είναι σαφές ακόμα αν αυτές οι αλλαγές θα είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες ή μόνο σε αυτούς που έχουν λογαριασμό στην Google.

 

Στο παρελθόν έχει ασκηθεί συχνά κριτική στην Google για τον μεγάλο βαθμό εξάρτησης της λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης από μαθηματικούς αλγορίθμους αντί να δίνεται χώρος στους χρήστες να καταθέτουν την εμπειρία και την γνώμη τους και να συνεισφέρουν στην σειρά εμφάνισης των αποτελεσμάτων. Αυτή η κριτική γίνεται όλο και πιο έντονη όσο οι υπηρεσίες Web 2.0 γίνονται πιο δημοφιλείς. Διάφορα projects όπως το Mahalo, το Delicious της Yahoo ή το Wikia Search επιτρέπουν την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή του χρήστη.

 

Στο Wikia Search για παράδειγμα, οποιοσδήποτε, είτε είναι εγγεγραμμένος είτε όχι, μπορεί να προσθέσει να σβήσει ή να αξιολογήσει ένα αποτέλεσμα όπως επίσης και να αλλάξει την επικεφαλίδα ή την περιγραφή ενός αποτελέσματος. Ακολουθώντας τις αρχές του wiki οι αλλαγές αυτές γίνονται άμεσα αποδεκτές χωρίς κάποια διαδικασία διαχείρισης, αναθέτοντας έτσι την κοινότητα την ευθύνη να αυτορυθμίζεται και να διαμορφώνει, τουλάχιστον θεωρητικά, συλλογική πληροφορία.

 

H Google αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τα όσα έγραψε ο Gomes. "Δυστυχώς επειδή τα παραδείγματα όπου ανέφερε είναι απλώς σε πειραματικό στάδιο, δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε βάθος για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Μόλις τελειώσουμε από την πειραματική διαδικασία, θα μπορέσουμε να σας δώσουμε λεπτομέρειες. Αυτήν την στιγμή πειραματιζόμαστε με ένα πλήθος παραγόντων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα και έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το ποιες θα είναι οι λειτουργίες", δήλωσε εκπρόσωπος της Google μέσω email.

 

Έτσι παραμένει ασαφές το κατά πόσον οι αλλαγές που σχεδιάζει η Google θα περιορίζονται στον συγκεκριμένο χρήση ή θα επηρεάζουν συνολικά όλα τα εμφανιζόμενα αποτελέσματα. Ασαφές παραμένει και το κατά πόσο τα σχόλια θα είναι διαθέσιμα σε όλους.

 

Στο άρθρο "Search experiments, large and small" του Gomes παρουσιάζονται και άλλες αλλαγές πολύ μικρότερης σημασίας, όπως η αλλαγή του μεγέθους στο λευκό διάκενο μεταξύ των αποτελεσμάτων κ.α. Το συμπέρασμα για τον Gomes είναι πως "δοκιμάζουμε σχεδόν τα πάντα, πειραματιζόμαστε με οτιδήποτε, ακόμα και με πράγματα που σας μοιάζουν πολύ ασήμαντα. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και αυτά τα μικρά πράγματα έχουν σημασία και εμείς νοιαζόμαστε για αυτά".

 

Source.png Πηγή: breezer.pblogs.gr