Η εταιρία σχεδιάζει την αυτόματη εγγραφή των χρηστών στο διπλό σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας

Θέλοντας να τιμήσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Password, η Google ανακοίνωσε πως σύντομα θα αρχίσει να ζητά αυτόματα το two-factor authentication (2FA) για τους λογαριασμούς των χρηστών.

Σύμφωνα με την ανάρτηση στο ιστολόγιο του τεχνολογικού κολοσσού, οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τι διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών, καθώς είναι εύκολο να κλαπούν, δύσκολο να τους θυμάται κανείς και κουραστικοί στη διαχείρισή τους. Παρότι πολλοί χρήστες προσπαθούν να σκέφτονται μακροσκελείς και περίπλοκους κωδικούς, αυτή ακριβώς η τάση ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, καθώς όσο συνθετότερος ο κωδικός πρόσβασης, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να τον χρησιμοποιήσουν σε πολλαπλούς διαδικτυακούς λογαριασμούς. Οπότε, σε περίπτωση που υποκλαπούν τα στοιχεία πρόσβασης σε ένα λογαριασμό, καθίστανται ευάλωτοι όλοι οι λογαριασμοί τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί χρήστες στράφηκαν σε προγράμματα αυτόματης δημιουργίας κωδικών, προκειμένου αυτά να σχηματίσουν ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς, καθώς και σε προγράμματα διαχείρισης κωδικών, ώστε να τους αποθηκεύουν με ασφάλεια στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα σύγχρονα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο, ανάμεσά τους και ο Google Chrome, διαθέτουν ενσωματωμένη λειτουργία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, όμως αν κάποιος επιθυμεί επιπλέον ασφάλεια, μπορεί να στραφεί σε κάποια από τις διαθέσιμες συνδρομητικές υπηρεσίες.

Το πρόγραμμα διαχείρισης κωδικών της Google διατίθεται εντελώς δωρεάν και ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά έγκειται στο ότι είναι πλήρως ενσωματωμένο στο Security Checkup που προσφέρει η Google, το οποίο ενημερώνει το χρήστη αν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί έχει παραβιαστεί ή συμπεριλαμβάνεται σε κάποια βάση δεδομένων η οποία έχει διαρρεύσει.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας των λογαριασμών που διατηρεί κανείς στο διαδίκτυο είναι να υπάρχει μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης, μέσω της οποίας να επιβεβαιώνεται πως το άτομο που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στον όποιο διαδικτυακό λογαριασμό είναι, πράγματι, ο νόμιμος κάτοχός του.

Η Google ζητά εδώ και χρόνια από τους χρήστες να εγγραφούν στο σύστημα επαλήθευσης ταυτότητας δύο βημάτων, προκειμένου να επιβεβαιώνουν πως είναι πράγματι οι ίδιοι που επιχειρούν να συνδεθούν στο λογαριασμό, μέσω αποστολής ειδοποίησης στο κινητό τους, κάθε φορά που συνδέονται. Όμως, σύντομα η εταιρία θα αρχίσει να εγγράφει αυτόματα τους χρήστες στο 2SV, εφόσον οι λογαριασμοί τους είναι κατάλληλα ρυθμισμένοι.

Παράλληλα, όμως, η Google αναπτύσσει προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας, τις οποίες ενσωματώνει στις συσκευές, ώστε η επαλήθευση ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων που χρησιμοποιεί να είναι μια διαδικασία απλή και ακόμη ασφαλέστερη από ό,τι ένας κωδικός πρόσβασης. Για παράδειγμα, η εταιρία έχει ενσωματώσει κλειδιά ασφαλείας απευθείας σε συσκευές Android, ενώ κατέστησε διαθέσιμη την εφαρμογή Google Smart Lock για το iOS, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα κινητά τους ως δευτερεύουσα μορφή επαλήθευσης της ταυτότητάς τους.

Ο Μαρκ Ρίσερ, διευθυντής του τομέα διαχείρισης προϊόντων, ταυτοποίησης και ασφάλειας χρηστών της Google, εξηγεί σε ανάρτηση στο εταιρικό ιστολόγιο πως μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε ένα μέλλον χωρίς κωδικούς πρόσβασης, η εταιρία θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει ασφαλείς τους κωδικούς πρόσβασης των χρηστών της, αναφέροντας τα εξής:

"Κάποια στιγμή, ελπίζουμε πως οι κλεμμένοι κωδικοί πρόσβασης θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς οι κωδικοί γενικότερα θα αποτελούν πλέον παρελθόν, όμως μέχρι τότε η Google θα συνεχίσει να κρατά εσάς και τους κωδικούς σας ασφαλείς".

  • Like 4
  • Sad 1