Από ότι φαίνεται, τα προβλήματα της Google με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν τελειωμό. Τώρα, η Αμερικάνικη εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κολοσσιαίο πρόστιμο $7,45 δισεκατομμυρίων εξαιτίας των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα Android.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, που έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο στην Google επειδή ευνοούσε την δική της υπηρεσία αγορών μέσω των αναζητήσεων στο Internet, εξετάζει αυτή την περίοδο τις συμφωνίες της Google με εταιρείες κατασκευής smartphones και με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Τα σχόλια της Επιτρόπου, έρχονται μετά από μία έρευνα ενός χρόνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάνω στο Android, το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για smartphones, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από δύο καταγγελίες.

 

Η απόφαση για την υπηρεσία αγορών ενδέχεται να ληφθεί αυτή την χρονιά. Όπως και στην περίπτωση του Android, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόστιμο ύψους $7,4 δισεκατομμυρίων ίσου δηλαδή με το 10% των εσόδων της Google για το 2015, και να την αναγκάσει να πραγματοποιήσει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές της.

 

Η Vestager δήλωσε ότι οι μεγάλες εταιρείες δεν θα έπρεπε να προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, καθυστερώντας την καινοτομία. “Ακριβώς για αυτό τον λόγο ελέγχουμε προσεκτικά τα συμβόλαια της Google με κατασκευαστές smartphones και με παρόχους που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android” δήλωσε σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Ολλανδική αρχή ανταγωνισμού. “Η ανησυχία μας έγκειται στο ότι απαιτώντας από τους κατασκευαστές κινητών και τους παρόχους να προ-εγκαταστήσουν ένα σύνολο από εφαρμογές της Google, αντί να αποφασίσουν από μόνοι τους ποιες εφαρμογές να φορτώσουν ενδέχεται να έχει κόψει έναν από τους κύριους τρόπους που αυτές οι νέες εφαρμογές θα μπορούσαν να φτάσουν στους πελάτες” συμπλήρωσε.

 

Η Επιτροπή, είπε πέρυσι ότι επίσης διερευνά το ενδεχόμενο η Google να έχει αποτρέψει τους κατασκευαστές smartphones και tablets να αναπτύξουν και να προωθήσουν διαφημιστικά παραλλαγές και ενδεχομένως ανταγωνιστικές εκδόσεις του Android.

 

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας ήταν το αν η Google έχει παράνομα εμποδίσει την ανάπτυξη και την πρόσβαση στην αγορά ανταγωνιστικών εφαρμογών και υπηρεσιών, με το να ομαδοποιεί εφαρμογές και υπηρεσίες της που διανέμονται σε συσκευές Android μαζί με άλλα προϊόντα της.

 

Link.png Site: Reuters