Η επόμενη κίνηση της Google, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναμένεται να είναι περισσότερο δημιουργική από ποτέ. Η εταιρεία πρόσφατα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να μάθει σε συστήματα νοημοσύνης να παράγουν μουσική και “τέχνη” (visual art) και το νέο της αυτό εγχείρημα έχει την ονομασία Magenta.

Το Google Magenta που θα διατεθεί επίσημα την 1η Ιουνίου, δημιουργήθηκε από το τμήμα Brain AI της Google –το οποίο είναι υπεύθυνο για την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης σε προϊόντα της Google, όπως στα Translate, Photos και Inbox by Gmail.

 

Το Google Magenta βασίζεται σε προηγούμενες προσπάθειες στον χώρο που χρησιμοποιούν, το TensorFlow, την open-source βιβλιοθήκη μηχανικής μάθησης της Google για την εκπαίδευση υπολογιστών στο να δημιουργούν τέχνη. Ο στόχος είναι να απαντηθούν τα ερωτήματα: “Μπορούν οι μηχανές να δημιουργήσουν μουσική και τέχνη; Και αν ναι, πως; Αν όχι, γιατί όχι;”

 

Η ανακοίνωση για το Google Magenta έγινε πρόσφατα από τον ερευνητή Douglas Eck που λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα, και ο οποίος στο φεστιβάλ τεχνολογίας και μουσικής Moogfest είπε ότι η έμπνευση για την δημιουργία του Magenta αποτέλεσε το DeepDream, το οποίο δημιούργησε στο παρελθόν ορισμένες ψυχεδελικές, παράξενες και ενδιαφέρουσες εικόνες.

 

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διαδικασίας εξέλιξης του Magenta, θα είναι η εκπαίδευση, όπου η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να απορροφήσει δεδομένα, όπως για παράδειγμα δεδομένα μουσικής. Στην συνέχεια, το νευρωνικό δίκτυο, αφού τροφοδοτηθεί με μερικές νότες, θα αφεθεί να δημιουργήσει ένα μουσικό κομμάτι με βάση τις συγκεκριμένες νότες. Το αποτέλεσμα, μπορεί γενικώς να βελτιστοποιηθεί στην συνέχεια, με μεταβλητές που καθορίζουν πόσο πολύπλοκοι μπορούν να είναι οι υπολογισμοί του ή και πόσο “δημιουργικό” ή “ασφαλές” είναι το αποτέλεσμα στην έξοδο.

 

https://www.youtube.com/watch?v=0iNhCGbgYUc

 

O Douglas Eck ήταν υπεύθυνος για την αναζήτηση μουσικής και τις προτάσεις στο Google Play Music, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που ενδιαφέρετε για την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην μουσική και στις τέχνες. Αν ένας υπολογιστής μπορεί να καταλάβει γιατί σας αρέσει ένα μουσικό κομμάτι σε μία συγκεκριμένη στιγμή, μπορεί καλύτερα να προτείνει άλλα μουσικά κομμάτια. Αυτή, η μοναδική για κάθε χρήστη, context-aware πρόταση, είναι κάτι που θέλουν να προσφέρουν όλες οι υπηρεσίες του είδους, αλλά καμία μέχρι στιγμής δεν τα έχει καταφέρει με απόλυτη επιτυχία. Κάτι τέτοιο, δεν σχετίζεται με το Magenta, ωστόσο μας δίνει μία ιδέα για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη σε διάφορες υπηρεσίες.

 

Όπως συνέβη και με το DeepDream, η Google θα εργαστεί ανοιχτά πάνω στο Magenta, και θα διαμοιράσει τον κώδικα και τα ευρήματα της μέσω διάφορων πηγών για developers, όπως το GitHub.

 

Link.png Site: Engadget