Ο Tim Porter δικηγόρος της Google σε θέματα πατεντών, σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι το σύστημα πατεντών είναι “χαλασμένο” και ότι όλες οι διαμάχες μεταξύ των εταιρειών σχετικά με τέτοια ζητήματα είναι χάσιμο χρόνου και πόρων. Αν και το παραπάνω είναι μια άποψη που εκφράζεται από μεγάλο μέρος επαγγελματιών και καταναλωτών σήμερα, είναι αρκετά ενδιαφέρον να διατυπώνεται από έναν δικηγόρο πόσο μάλλον όταν αυτός εργάζεται για τη Google.

 

Στη συνέντευξη του ο Porter αναφέρει και τη Microsoft τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνικές νομικών πιέσεων για να αποκτήσει έσοδα σε αγορές που ουσιαστικά έχουν χαθεί για εκείνη. “Είναι μια τακτική που η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα έκανε με το Linux πριν από μερικά χρόνια. Όταν τα προϊόντα της σταματούν να έχουν την ίδια επιτυχία στην αγορά, όταν περιθοροιοποιούνται, χρησιμοποιεί μια ευρεία γκάμα πατεντών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της έτσι ώστε να φανεί ανταγωνιστική, όπως τελευταία με τη στάση της έναντι στο Android”.

 

Όταν ρωτήθηκε τι είδους λογισμικο θα έπρεπε να υπόκειται σε πατέντες, ο Porter απέφυγε να απαντήσει ευθέως και απάντησε ότι πολλές πατέντες γράφονται υπερβολικά αόριστα και με ευρεία έννοια, και οι εταιρείες που τις χρησιμοποιούν προσπαθούν να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία μιας ιδέας που σε πρώτη φάση δεν θα πρέπει να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Αναφέρει επίσης ότι αυτού του είδους οι πατέντες εμποδίζουν την καινοτομία στον κλάδο.

 

Στη συνέντευξή του ο Porter συζητά και άλλα σχετικά θέματα όπως η επίδραση όλων των παραπάνω θεμάτων στο Android, τη συμπεριφορά των ανταγωνιστών της Google συμπεριλαμβανομένων της Microsoft, της HTC, της Apple και της Samsung, και το πώς σκέφτεται ότι το σύστημα θα μπορούσε να αλλάξει για να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Ολόκληρη η συνέντευξη του μπορεί να βρεθεί εδώ.

 

Link.png Site: neowin.net