Ο καταστροφικός μήνας για χιλιάδες εργαζομένους στις “Big Tech” εταιρείες, συνεχίζεται.

Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet Inc, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, αποτελώντας τον πιο πρόσφατο τεχνολογικό γίγαντα που περιορίζει τις δραστηριότητές του μετά από πολλά χρόνια μεγάλης ανάπτυξης και χιλιάδων προσλήψεων.

Οι περικοπές θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και σε ολόκληρη την εταιρεία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Sundar Pichai στους εργαζόμενους σε email την Παρασκευή, γράφοντας ότι αναλαμβάνει την «πλήρη ευθύνη για τις αποφάσεις που μας οδήγησαν εδώ».

Με τις απολύσεις, η Google έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων τεχνολογικών κολοσσών που έχουν μειώσει δραστικά τις δραστηριότητές τους εν μέσω μιας προβληματικής παγκόσμιας οικονομίας και ενός ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Meta, το Twitter, η Microsoft και η Amazon έχουν προχωρήσει πρόσφατα σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων τους το τελευταίο διάστημα. Χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις της επιχείρησής της που έχει σχέση με τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, η Google ήταν μια από τις μακροβιότερες τεχνολογικές εταιρείες που απέφυγε τις μεγάλες μειώσεις του εργατικού δυναμικού της. Όμως η εταιρεία αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση στην ψηφιακή διαφήμιση και το τμήμα Cloud όπου συνεχίζει να υπολείπεται της Amazon και της Microsoft. 

«Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να εστιάσουμε καλύτερα, να εξετάσουμε τα κόστη μας και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας», έγραψε ο Pichai στο email.  Ανέφερε ακόμα ότι η εταιρεία έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της με την τεχνητή νοημοσύνη, έναν βασικό τομέα επενδύσεων όπου η Google αντιμετωπίζει μια αύξηση στον ανταγωνισμό το τελευταίο διάστημα. 

Τον Οκτώβριο, η Google ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 13,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τότε, ο Pichai δήλωσε ότι η Google θα περιορίσει τα έξοδά της και ο οικονομικός διευθυντής Ruth Porat δήλωσε ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα μειωθεί περισσότερο από το μισό, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η μείωση του προσωπικού της Google ακολουθεί την πίεση των επενδυτών να υιοθετηθεί μια πιο επιθετική στρατηγική για τον περιορισμό των δαπανών. Τον Νοέμβριο, η TCI Fund Management. προέτρεψε τον γίγαντα της διαδικτυακής αναζήτησης με ανοικτή επιστολή να θέσει δημοσίως στόχο για τα περιθώρια κέρδους, να αυξήσει τις επαναγορές μετοχών και να μειώσει τις ζημίες στο χαρτοφυλάκιο των “Άλλων Στοιχημάτων”, το τμήμα της Alphabet που ασχολείται με πολύ φιλόδοξα projects για το μακρινό μέλλον. «Η εταιρεία έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους και το κόστος ανά υπάλληλο είναι πολύ υψηλό», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TCI, Chris Hohn, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των εργαζομένων της Alphabet είχε διογκωθεί κατά 20% ετησίως από το 2017.

Σύμφωνα με συμβουλευτική εταιρεία ανθρώπινου, οι περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας το 2022 έγιναν στον τομέα της τεχνολογίας, φτάνοντας τις 97.171 για το έτος, αυξημένες κατά 649% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Google έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεων περικοπής κόστους τους τελευταίους μήνες, ακυρώνοντας την επόμενη γενιά του φορητού υπολογιστή Pixelbook και κλείνοντας οριστικά το Stadia, την υπηρεσία παιχνιδιών στο cloud. Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Verily, μια μονάδα βιοτεχνολογίας της Alphabet, δήλωσε ότι μειώνει το 15% του προσωπικού της. 

Ο Pichai δήλωσε ότι η Alphabet θα καταβάλει στους επηρεαζόμενους υπαλλήλους αποζημίωση 16 εβδομάδων και παροχές υγείας έξι μηνών στις ΗΠΑ, ενώ άλλες περιοχές θα λάβουν πακέτα ανάλογα με τους τοπικούς νόμους και πρακτικές. 

  • Sad 1