Συνεργαζόμενη με 17 από τα πιο φημισμένα μουσεία του κόσμου, η Google δημιούργησε το Google Art Project, μια online εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να περιηγηθεί εικονικά στους διαδρόμους των μουσείων και να δει τα έργα τέχνης (σχεδόν) σαν να ήταν εκεί. Πάνω από 1000 έργα από την Πινακοθήκη Τέιτ, το Ερμιτάζ, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA), το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία, το μουσείο Βαν Γκογκ κ.α., συγκεντρώθηκαν για να παρουσιαστούν σε αρκετά υψηλή ευκρίνεια.

 

Για τη δημιουργία του Google Art Project χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο όχημα του Street View που τράβηξε φωτογραφίες 360 μοιρών από το εσωτερικό των επιλεγμένων μουσείων.

 

Μάλιστα, κάθε ένα από τα 17 μουσεία επέλεξε ένα έργο για να φωτογραφηθεί σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση που φτάνει σε βάθος τα 7-14 gigapixels (δείτε για παράδειγμα τη «Γέννηση της Αφροδίτης», του Μποτιτσέλι). Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες που ενδεχομένως δεν θα προσέχατε με γυμνό μάτι.

 

Επιπλέον, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους, προσωπικές συλλογές, αποθηκεύοντας συγκεκριμένες οπτικές γωνίες των έργων τέχνης, προσθέτοντας τα σχόλιά τους και μοιράζοντάς τη με άλλους.

 

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας να προσομοιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εμπειρία της επίσκεψης στον χώρο είναι και το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να βγει ακόμη και έξω από το μουσείο και να περιηγηθεί στην εκάστοτε πόλη.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Art Project έχει πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της πολιτικής της Google να δίνει στους υπαλλήλους της το δικαίωμα να διαθέτουν το 20% του χρόνου τους για την ενασχόληση με έργα που δεν περιλαμβάνονται απαραίτητα στις τυπικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα μάλιστα με το techradar.com, τα 17 μουσεία ενδέχεται να είναι μόνο η αρχή, αφού η εταιρεία φιλοδοξεί να επεκτείνει ακόμη περισσότερο το Art Project στο μέλλον.

 

Μπορείτε να επισκεφθείτε το Art Project στο www.googleartproject.com.

 

Link.png Site: Google Blog