Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Google βρίσκεται σε εξέλιξη, με την εταιρεία να ανακοινώνει μεταξύ άλλων, τα Google Lens, μια προσπάθεια να γίνει η κάμερα του smartphone σας πιο έξυπνη με το να καταλαβαίνει τι βλέπει και να ενεργεί ανάλογα.

Το Google Lens αρχικά θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό βοηθό Google Assistant ενώ τους επόμενους μήνες θα υποστηρίζει και την υπηρεσία Photos. Η λειτουργία του θυμίζει το Bixby Vision που βλέπουμε και στο Galaxy S8, με τη σημαντική διαφορά όμως ότι χρησιμοποιεί την τεράστια υποδομή που διαθέτει η Google πάνω σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και αλγορίθμων σχετικών με τη μηχανική μάθηση.

 

Έτσι ο χρήστης μπορεί να στοχεύσει την κάμερα του smartphone του σε ένα προιόν ή για παράδειγμα σε ένα λουλούδι, με το Google Assistant να τον ενημερώνει αν όλα πάνε καλά για την ονομασία του, δίνοντας του περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτό. Άλλο παράδειγμα που είδαμε κατά τη σημερινή παρουσίαση της εταιρείας είναι η αναγνώριση κειμένου σε πινακίδες όπως η αναγγελία μιας συναυλίας ή ενός κτιρίου. Στοχεύοντας την κάμερα σε ένα κατάστημα ή ένα εστιατόριο, το Google Lens χρησιμοποιεί παράλληλα και τις συντεταγμένες μας -μέσω του GPS δέκτη- προκειμένου να εμφανίσει πολύ γρήγορα τις πληροφορίες που διαθέτει η μηχανή αναζήτησης της Google γύρω από αυτό όπως κριτικές, τηλέφωνο, ώρες αιχμής κ.α.

 

googlens.jpg

 

Το θαυμασμό όμως του κοινού έκλεψε το τελευταίο demo όπου βγάζοντας μια φωτογραφία το αυτοκόλλητο που διαθέτει ένα router και στο οποίο αναγράφεται η ονομασία του ασύρματου δικτύου καθώς και ο κωδικός για τη σύνδεση σ' αυτό, το Google Lens αναγνωρίζει τα στοιχεία αυτά και συνδέει το smartphone αυτόματα στο συγκεκριμένο δίκτυο.

 

Σύμφωνα με τον CEO της Google, Sundar Pichai, το Google Lens θα κάνει την εμφάνισή του μελλοντικά και σε άλλα προϊόντα της εταιρείας.