Με τη λογιστική μεταφορά τζίρου 16 δισ. δολαρίων τελικά στις Βερμούδες, με ενδιάμεσες “στάσεις” στην Ιρλανδία και την Ολλανδία, η Google απέφυγε το 2016 να καταβάλει σε φόρους ένα ποσό ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, για τις οικονομικές του δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, υποστηρίζοντας πως ο ιντερνετικός κολοσσός συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις λογιστικές τεχνικές “Double Irish” και “Dutch Sandwich” ως “παράθυρα” για να αποφεύγει τη φορολόγησή του σε χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Αν και εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν στο  Bloomberg πως η Google συμμορφώνεται με το φορολογικό καθεστώς κάθε χώρας στην οποία δραστηριοποιείται, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό πρακτορείο εξακολουθεί να κάνει ευρεία χρήση των δύο παραπάνω τεχνικών, ώστε τα έσοδά της να καταλήξουν στις Βερμούδες, όπου είναι μηδενικός ο φόρος των επιχειρήσεων, κάνοντας προηγουμένως ενδιάμεση “στάση” στην Ιρλανδία και την Ολλανδία.

Πιο συγκεκριμένα, η Google έχει δημιουργήσει μία εταιρεία-βιτρίνα στην Ιρλανδία, η οποία συγκεντρώνει όλα τα διαφημιστικά έσοδα εκτός ΗΠΑ, μία ολλανδική θυγατρική στην οποία πιστώνονται αυτά τα έσοδα, και μία δεύτερη εταιρεία-βιτρίνα στην Ιρλανδία, με φυσική έδρα στις Βερμούδες, στην οποία τελικά μεταφέρονται αυτά τα ποσά υπό τη μορφή πληρωμών για πνευματικά δικαιώματα.

Αν και η Ιρλανδία έχει αποφασίσει από το 2014 να κλείσει τα παραπάνω “παράθυρα”, και η απόφασή της τέθηκε σε εφαρμογή ήδη από την επόμενη χρονιά, έδωσε στις εταιρείες περίοδο χάριτος έως το 2020 για να συμμορφωθούν. Έτσι, η Google συνέχισε να τα χρησιμοποιεί, κάτι πυο έχει τη δυνατότητα να κάνει για ακόμη 3 χρόνια.

The Verge