Mε περίπου 920.000 ευρώ (622.000 βρετανικές λίρες) θα χρηματοδοτήσει η Google ένα πρότζεκτ “ρομποτικής δημοσιογραφίας”, στο πλαίσιο του οποίου υπολογιστές θα συγγράφουν 30.000 άρθρα τον μήνα για τα τοπικά μίντια.

Το πρότζεκτ ονομάζεται Reporters and Data and Robots (Radar) και θα υλοποιηθεί από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Press Association (PA).

 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όφελος θα έχουν τα καθιερωμένα μίντια, οι ανεξάρτητοι εκδότες, όπως και οι μπλόγκερ που καλύπτουν τοπικά θέματα. Εκπρόσωπος του PA δήλωσε πως είναι απίθανο να αντικατασταθεί το παραδοσιακό ρεπορτάζ, ενώ στο πλαίσιο του πρότζεκτ θα χρησιμοποιηθούν και κανονικοί δημοσιογράφοι.

 

Πέντε άτομα θα χρησιμοποιούν ανοικτά δημόσια δεδομένα, για την αυτόματη συγγραφή άρθρων ιατρικού και αστυνομικού περιεχομένου, όπως άλλων κατηγοριών της ειδησεογραφίας. “Οι έμπειροι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν σημαντικοί στη διαδικασία, ωστόσο το Radar θα μας επιστρέψει να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να επεκτείνουμε την κάλυψη της τοπικής ειδησεογραφίας. Κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε με τον συμβατικό τρόπο”, σημείωσε ο Pete Clifton από το PA.

 

Πρόσθεσε πως τα μίντια χρειάζονται “οικονομικούς” τρόπους για να καλύπτουν τις τοπικές ειδήσεις.

 

Link.png Site: BBC