Μία ακόμη αγωγή για μονοπωλιακές τακτικές έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον διευθύνοντα σύμβουλο της Alphabet, Sundar Pichai. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Politico, 37 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και η Washington DC ενώθηκαν για να υποβάλλουν αγωγή ενάντια στην Google για τους χειρισμούς της σχετικά με το Play Store, το γνωστό κατάστημα εφαρμογών της εταιρείας στο Android.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο έλεγχος της Google πάνω στο κατάστημα παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η διμερής ομάδα της γενικής εισαγγελίας που βρίσκεται πίσω από την αγωγή κατέθεσε τον φάκελο της υπόθεσης στο ίδιο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην California όπου ο Δικαστής James Donato έχει προγραμματιστεί να εκδικάσει την υπόθεση της αγωγής της Epic ενάντια στην Google για την απομάκρυνση του Fortnite από το Play Store την περασμένη χρονιά.

Πρόκειται για την τέταρτη αγωγή που υποβάλλεται ενάντια στην Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τον τελευταίο καιρό (τρεις παρόμοιες αγωγές είχαν υποβληθεί την περασμένη χρονιά). Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο πέρυσι, 38 πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Γενικό Εισαγγελέα του Colorado, Phil Weiser, κατηγόρησαν την εταιρεία για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τεχνολογικός γίγαντας αποτελεί επίσης αντικείμενο έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα αγωγή έρχεται λίγους μήνες αφότου η Google έκανε γνωστό ότι θα μειώσει στο 15% την προμήθεια που λαμβάνει από τους developers που συνεργάζονται με το Play Store για το πρώτο 1 εκατομμύριο δολάρια των εσόδων τους. Όταν η Google προχώρησε στη συγκεκριμένη ανακοίνωση τον περασμένο Μάρτιο, ισχυρίστηκε ότι με αυτή την αλλαγή μειώνει κατά 50% την προμήθεια που λαμβάνει από το 99% των developers εφαρμογών του Android. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι αργότερα φέτος, σχεδιάζει να εφαρμόσει μια πολιτική που θα απαιτεί από όλους τους developers να επεξεργάζονται τις πληρωμές τους μόνο μέσω του συστήματος πληρωμών του Play Store. Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε «μουρμούρες» μεταξύ των developers και οδήγησε σε παράπονα, ειδικά από εταιρείες του μεγέθους των Netflix και το Spotify που στο παρελθόν είχαν ευνοϊκή μεταχείριση καθώς είχαν καταφέρει να αποφύγουν τέτοιες απαιτήσεις.

Αν και το app για το Play Store βρίσκεται προεγκατεστημένο στις περισσότερες συσκευές Android, τουλάχιστον δεν είναι η μοναδική τοποθεσία από την οποία μπορείτε να προχωρήσετε σε λήψη λογισμικού και εφαρμογών, με τις Amazon και Samsung να λειτουργούν παράλληλα στις συσκευές τους τα δικά τους app stores. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις συσκευές της Apple, είναι δυνατό να προχωρήσετε στο side loading εφαρμογών στην συσκευή σας από διάφορες άλλες ιστοσελίδες και app stores, παρακάμπτοντας το Play Store της Google, όσο επισφαλής και αν χαρακτηρίζεται από πολλούς μία τέτοια κίνηση.

Σε ανάρτηση στο επίσημο blog της, η Google χαρακτήρισε την αγωγή «περίεργη» και «αβάσιμη» επειδή «επιτίθεται σε ένα σύστημα που είναι πιο ανοιχτό παρέχοντας περισσότερες επιλογές από άλλα». Ο Ανώτερος Διευθυντής Δημόσιας Πολιτικής της Google, Wilson White καταλήγει στην ανάρτηση του: «Αυτή η αγωγή δεν είναι για να βοηθήσει τους μικρούς ή για να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά για να ενισχύσει μερικούς μεγάλους app developers που θέλουν τα οφέλη του Google Play Store χωρίς να πληρώσουν για αυτό». 

  • Confused 1
  • Sad 1