Την κατάσταση που επικρατεί σε χώρες οι οποίες έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία των πολιτών τους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού, εξετάζει η Google αξιοποιώντας τα πολύ χρήσιμα δεδομένα που έχει στη διάθεσή της

Στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τις υγειονομικές αρχές σε κάθε χώρα να καταλάβουν πως μετακινείται ο κόσμος και να προχωρήσουν σε τυχόν διορθωτικές κινήσεις στη στρατηγική τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα. Στα στοιχεία μεταξύ άλλων εμφανίζονται διαφορετικές κατηγορίες τοποθεσιών όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση ατόμων.  Όπως ξεκαθαρίζει η Google, τα δεδομένα που αφορούν κάθε χώρα είναι ανώνυμα και έχουν συγκεντωθεί από χρήστες που έχουν ενεργοποιήσει στο κινητό τους το διαμοιρασμό της τοποθεσίας τους με την εταιρεία. Αναμενόμενα τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, με τη χώρα μας να αποτελεί μία από τις πρώτες παγκοσμίως στις οποίες ίσχυσε η απαγόρευση κυκλοφορίας. 

Συγκεκριμένα οι μετακινήσεις σε εμπορικά καταστήματα και χώρους αναψυχής έχουν μειωθεί κατά 80% όπως επίσης και σε χώρους πολιτισμού (βιβλιοθήκες, μουσεία). Σημαντικά λιγότερες είναι οι επισκέψεις σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία κατά 41% ενώ σε δημόσιους χώρους αναψυχής όπως πάρκα και παραλίες, οι μετακινήσεις έχουν μειωθεί κατά 55%. Αντίστοιχα, η κίνηση των πολιτιών στους χώρους εργασίας τους μειώθηκε κατά 53% ενώ στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, μετρό)  που αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα εξάπλωσης του κορωνοιού, η κίνηση έχει μειώθεί κατά 76%. Στην αναφορά της Google αναμενόμενα ο μόνος δείκτης που παρουσιάζει αύξηση είναι αυτός του χρόνου διαμονής εντός σπιτιού, με το ποσοστό όμως να φτάνει μόλις το 20%, και την έρευνα να αφορά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Τα στοιχεία της Google θα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην ιστοσελίδα COVID-19 Community Mobility Reports, και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατεβάσει την αναφορά για όποια χώρα επιθυμεί, σε μορφή pdf.