Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλες κρατικές αρχές ενδέχεται να ξεκίνησε έρευνα για την κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της DuckDuckGo, Gabriel Weinberg δήλωσε ότι ερωτήθηκε από αξιωματούχους σχετικά με την ιδέα να αναγκάσουν την Google να παρέχει στους χρήστες εναλλακτικές λύσεις στον τομέα της αναζήτησης τόσο στο Android όσο και στον Chrome.

Από ότι φαίνεται, η κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης, στη ψηφιακή διαφήμιση και στο Android είναι ζητήματα που απασχολούν τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα κατηγορίες και δεν έχουν κατατεθεί αγωγές, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την ώρα. Παρόλα αυτά, η δήλωση του Gabriel Weinberg ενδέχεται να αποκαλύπτει την πρόθεση των Αμερικανικών αρχών να κάμψουν την κυριαρχία της Google και να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στον τομέα της αναζήτησης στο Internet, που είναι και η μεγαλύτερη επιχείρηση της Google. Σήμερα, η γνωστή Αμερικάνικη εταιρεία κατέχει μερίδιο περίπου 93% στην αγορά αναζήτησης και τα έσοδα της από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αγγίζουν τα $100 δισεκατομμύρια, όταν οι αντίπαλοί της κερδίζουν κυριολεκτικά ψίχουλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόστιμο ύψους $5 δισεκατομμυρίων στην Google πριν από περίπου δύο χρόνια για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Μεταξύ άλλων επίσης, ανάγκασε την Google να παρέχει στους χρήστες Android τη δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι το πρόγραμμα περιήγησης ή την μηχανή αναζήτησης της προτίμησης τους. Η Google δεν έχει αναγκαστεί να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο οι δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της DuckDuckGo δείχνουν ότι οι αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες.

  • Like 1
  • Thanks 1