Μία ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε η Google για όσους έχουν λογαριασμό Gmail, καθώς αποκτούν πρόσβαση στη σουίτα εφαρμογών και υπηρεσιών της εταιρείας Workspace καθώς και στο Google Chat.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν τα apps της σουίτας Workspace αν και το πιθανότερο είναι να συμπεριλαμβάνεται στο παραπάνω νούμερο και η τεράστια βάση χρηστών του Gmail. Όπως και να έχει, δεν θα είναι λίγοι σύντομα εκείνου που θα μπορούν σύντομα να χρησιμοποιήσουν το πιο μοντέρνο σύστημα της Google για τα Gmail, Docs και Chat. Όλα αυτά θα μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα tab πιο εύκολα, με τις συζητήσεις (chats) για παράδειγμα να μπορούν να «συρθούν» στα αριστερά για να φαίνεται ένα κοινό spreadsheet. Όλα βεβαίως έχουν σχέση με τη μετάβαση στη νέα λογική «smart canvas» που έχει σχεδιαστεί για να «συνδέει» όλες τις εφαρμογές της Google μέσω «smart chips». Για αρχή πάντως, η Google δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του Gmail να ενεργοποιήσουν το χαρακτηριστικό Google Chat απευθείας στο Gmail με στόχο να αξιοποιήσουν μία περισσότερο ενοποιημένη/ ολοκληρωμένη εμπειρία που περιλαμβάνει απευθείας μηνύματα ή δωμάτια συζητήσεων (chat rooms).

Με την ανακοίνωση, η Google εισάγει στην τελική εικόνα το Spaces. Ένα «Space» είναι στην πράξη ένα chat «Room» αλλά η Google θέλει να είναι ξεχωριστά ως μία κορυφαία μορφή επικοινωνίας δίπλα στα Gmail, Chat και Meet.  Με νέες προσθήκες, όπως message threading, περισσότερα emojis, εργαλεία moderation και «discoverable» spaces, η Google φαίνεται να θέλει το Spaces να εξυπηρετεί τους χρήστες και τις διάφορες ομάδες ως ένας ανταγωνιστής του Slack ή ως μία εναλλακτική λύση στις δημόσιες ομάδες Discord ή ακόμα και ως ένα τρόπο να αντικατασταθούν οι ομάδες email (email groups). Ο στόχος, σύμφωνα με την Sanaz Ahari, Senior Director of Product στην Google, είναι η διατήρηση του πλαισίου συζήτησης με δυνατότητα ωστόσο άμεσης εναλλαγής του τρόπου αλληλεπίδρασης (π.χ. από ένα email στην απευθείας συζήτηση) από το ίδιο μέρος. Η Google υπόσχεται μέσα στο καλοκαίρι να λανσάρει ένα εξορθολογισμένο και ευέλικτο περιβάλλον χρήσης για το Spaces.

Spaces_static_image___Fam_Reunion.jpg

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Google λάνσαρε και το Google Workspace Individual έναντι $9,99 τον μήνα, το οποίο παρέχει στους χρήστες περισσότερα εργαλεία Workspace χωρίς να είναι απαραίτητο το set up του δικούς τους domain ή κάποιας προσαρμοσμένης διεύθυνσης email.

Όταν οι χρήστες του Workspace αποδέχονται την πρόσκληση για μία συνάντηση (meeting) θα υποδεικνύεται αν πρόκειται να συμμετέχουν εξ αποστάσεως ή αν πρόκειται για κάποιο κρατημένο δωμάτιο συνάντησης. Η Google επίσης ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο πρόκειται να διαθέσει και το χαρακτηριστικό Companion Mode (πρώτα στο desktop και αργότερα σε κινητά) που στόχος του είναι να ενθαρρύνει όσους βρίσκονται σε ένα meeting room να ενεργοποιήσουν τις κάμερες τους, ώστε οι απομακρυσμένοι χρήστες να μην νιώθουν «αποκομμένοι» από τη συζήτηση/ συνάντηση.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η ανακοίνωση της δημιουργίας ενός progressive web app για το Google Workspace τον Σεπτέμβριο. Θεωρητικά, αυτή η διαδικτυακή εφαρμογή θα δώσει την αίσθηση στους χρήστες Gmail και άλλων Google apps ότι χρησιμοποιούν desktop apps και όχι απλώς tabs σε έναν browser.

Φυσικά, η Google προσθέτει και δυνατότητες και επιλογές ειδικά για επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την δική τους κρυπτογράφηση για τα δεδομένα τους, να ορίσουν «κανόνες εμπιστοσύνης» σε συγκεκριμένα αρχεία ή δεδομένα στο Drive όσον αφορά την πρόσβαση και τα δικαιώματα χρήσης ή ακόμα και να προσθέτουν «ετικέτες ταξινόμησης» στα δεδομένα τους βάσει του πόσο ευαίσθητα είναι (π.χ. απόρρητα κ.ά.).

 

  • Like 2