Για λόγους ασφαλείας, οι εφαρμογές, που θα διατεθούν μέσω του Android Auto, θα είναι διαθέσιμες μόνο εφόσον το όχημα είναι σταθμευμένο.

Τα αυτοκίνητα με ενσωματωμένες οθόνες δεν πρόκειται να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν. Την ώρα που οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο που αποσπούν την προσοχή, οι εταιρίες επιχειρούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Google, που θα φέρει ακόμη περισσότερες εφαρμογές στα αυτοκίνητα μέσω του Android Auto (που τρέχει από κινητό) ή του Google built-in (που τρέχει από το ίδιο το αυτοκίνητο). Μάλιστα, μελλοντικά οι δημιουργοί των εφαρμογών θα είναι πολύ ευκολότερο να παρουσιάσουν τα δικά τους παιχνίδια και εφαρμογές streaming σε αυτοκίνητα.

Η είδηση προέκυψε από την παρουσίαση στην οποία προχώρησε η Google στο πλαίσιο της Ι/Ο χτες και είναι από τα σημαντικότερα νέα της εταιρίας, πέρα από το χώρο της τεχνητής νοημοσύνης ή των κινητών τηλεφώνων. Το πλέον θετικό για τη Google, αλλά και τους ανεξάρτητους δημιουργούς εφαρμογών, είναι πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να λειτουργήσει το σχέδιο αυτό.

Ουσιαστικά, η Google θα μεταφέρει υφιστάμενες εφαρμογές Android σε αυτοκίνητα "χωρίς την ανάγκη νέου κύκλου ανάπτυξης ή νέας κυκλοφορίας", όπως ανέφεραν σε δελτίο τύπου οι Βίβεκ Ραντακρισνάν και Σέουνγκ Ναμ, στελέχη της Google. Αυτό σημαίνει ότι τα οικοσυστήματα του Android Auto και του Google built-in θα μπορούσαν να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αξιοποιώντας ήδη υφιστάμενο υλικό.

Οποιαδήποτε εφαρμογή λειτουργεί ήδη με μεγάλη οθόνη θα μπορούσε σύντομα να μεταφερθεί εύκολα σε αυτοκίνητο, με ένα νέο, κλιμακωτό σύστημα το οποίο κατατάσσει τις εφαρμογές Android, ανάλογα αν έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το Auto, εκείνες που διαθέτουν ειδικές λειτουργίες στο Auto και αυτές που δημιουργήθηκαν για κινητά ή tablets κι απλά τυχαίνει να λειτουργούν και στο Auto. Οι δημιουργοί εφαρμογών που ενδιαφέρονται να ενταχτούν σε αυτή την κατηγορία, των εφαρμογών που είναι έτοιμες να μεταβούν σε αυτοκίνητο, μπορούν να ζητήσουν έλεγχο ώστε να συμμετάσχουν σύντομα, όμως η Google θα ξεκινήσει παράλληλα την αυτόματη διανομή υφιστάμενων εφαρμογών που θεωρεί έτοιμες για να τρέξουν μέσα σε αυτοκίνητο, "στους επόμενους μήνες".

Όσοι ανησυχούν για την ασφάλεια του όλου εγχειρήματος μπορούν να ανασάνουν με ανακούφιση, τουλάχιστον για την ώρα. Παρότι η Google ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει με κατηγορίες όπως εφαρμογές παιχνιδιών, βίντεο και περιήγησης στο διαδίκτυο, αυτές θα λειτουργούν μόνο όταν το όχημα είναι σταθμευμένο. Υπάρχουν σχέδια "επέκτασης σε άλλες κατηγορίες εφαρμογών στο μέλλον", επομένως απομένει να φανεί στην πορεία αν θα είναι διαθέσιμες κάποιες εφαρμογές ενώσω το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.

Στο μεταξύ, η Google ξεκινά να προσθέτει ορισμένες εφαρμογές, αν και μόνο σε οχήματα που διαθέτουν το Google built-in. Στις εφαρμογές αυτές περιλαμβάνεται το Max και το Peacock, καθώς και μια έκδοση του Angry Birds. Πελάτες που διαθέτουν συμβατά οχήματα Rivian θα είναι επίσης σύντομα σε θέση να προβάλλουν βίντεο στα αυτοκίνητά της. Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μάρκες, αν και, προφανώς, μόνο όσες διαθέτουν το Google built-in. Και εδώ, όλες αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν μόνο εφόσον το όχημα είναι σταθμευμένο.