Πριν περίπου ένα χρόνο, η Google ανακοίνωνε τη λειτουργία αυτόματης διαγραφής του ιστορικού αναζήτησης, τοποθεσίας και browsing για το λογαριασμό κάθε χρήστη.

Η λειτουργία που είναι πλέον διαθέσιμη για όλους, δεν είναι ενεργοποιημένη εξ ορισμού, με τον χρήστη που επιθυμεί κάτι τέτοιο, να πρέπει να ψαχτεί ανάμεσα στα μενού και τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του. Όμως με ανακοίνωση του Sundar Pichai, CEO της Google, η εταιρεία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ιδιωτικότητα και στον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων κάθε χρήστη, κάνοντας την αυτόματη διαγραφή των στοιχείων αυτών μια προκαθορισμένη ενεργοποιημένη λειτουργία. Παράλληλα η λειτουργία αφορά και άλλες υπηρεσίες της Google χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να γνωρίζει καν την παρουσία της. Έτσι η Google θα διαγράφει αυτόματα μετά από 3 ή 18 μήνες, τα δεδομένα τοποθεσίας, αναζήτησης και φωνητικής δραστηριότητας, καθώς και τη δραστηριότητά του χρήστη στο YouTube.

Αν ο χρήστης έχει ενεργοποιήσει το Location History και το Web & App Activity, η Google δεν θα αλλάξει τις ρυθμίσεις, επιλέγοντας να ενημερώσει μέσω του συστήματος ειδοποιήσεων κάθε υπηρεσίας αλλά και μέσω email, έχοντας ξεκινήσει ήδη την αποστολή τους σε χιλιάδες λογαριασμούς. Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματη διαγραφή ανά 3 ή 18 μήνες, για τις παραπάνω υπηρεσίες όμως αυτό δεν θα ισχύει για το Gmail, το Drive και το Photos, καθώς τα προιόντα αυτά «έχουν σχεδιαστεί για να αποθηκεύουν και να προστατεύουν με ασφάλεια τα προσωπικά σας στοιχεία, για όσο θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αυτά.»

O CEO της Google καταλήγει ότι «όπως πάντα δεν εμπορευόμαστε τα στοιχεία σας και δεν χρησιμοποιούμε για διαφημιστικούς σκοπούς στοιχεία σε εφαρμογές όπου κυρίως αποθηκεύετε προσωπικό περιεχόμενο - όπως το Gmail, το Drive, το Calendar και το Photos.» ενώ «σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην προστασία της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας στα προϊόντα μας, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη δημιουργία κατάλληλης νομοθεσίας, σε σχέση με τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο.»