Η αμερικανική εταιρεία αγνόησε απόφαση του 2020 κατά την οποία έπρεπε να βρεθεί μία δίκαιη συμφωνία με τα γαλλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία από τα οποία κλέβει περιεχόμενο.

Η πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού, Isabelle de Silva, ανέφερε πως η κύρωση των €500 εκατομμυρίων λαμβάνει υπόψη την εξαιρετική σοβαρότητα των παραβιάσεων που έχουν παρατηρηθεί.  Το συγκεκριμένο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο που έχει επιβάλλει ποτέ η Γαλλία σε μία εταιρεία.

Όταν η Αρχή Ανταγωνισμού επιβάλλει εντολές σε εταιρείες, υποχρεούνται να τις εφαρμόζουν σχολαστικά, σεβόμενοι την απόφαση. Στην περίπτωση της Google αυτό δεν συνέβη.

Η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού αποφάσισε τον Απρίλιο του 2020 ότι η Google, η οποία βρίσκει περιεχόμενο από πρακτορεία ειδήσεων σε όλο τον κόσμο και το αναδημοσιεύει δωρεάν, θα πρέπει να διαπραγματευτεί δίκαιες συμφωνίες για αυτό το περιεχόμενο με τις Γαλλικές πηγές ειδήσεων. Αν και η αμερικανική εταιρεία έκανε κάποιες συμφωνίες με ορισμένους Γάλλους εκδότες, όπως η Le Moden και η Le Figaro, δεν έκανε με άλλους όπως η Agence France-Presse.

Εκπρόσωπος της Google δήλωσε:

Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με αυτήν την απόφαση. Έχουμε ενεργήσει με καλή τη πίστει σε όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο αγνοεί τις προσπάθειές μας για επίτευξη συμφωνίας αλλά και τον πραγματικό τρόπο λειτουργίας των ειδήσεων στις πλατφόρμες μας. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα για μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη τα σχόλια της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας.

Η Google σημειώνει επίσης ότι ήταν στα πρόθυρα να επιτύχει μια παγκόσμια συμφωνία αδειοδότησης με την Agence France-Presse όταν ενημερώθηκε για το πρόστιμο. Η αμερικανική εταιρεία μπορεί να υποβάλλει ένσταση για αυτήν την απόφαση, αλλά έχει πλέον δύο μήνες για να επιτύχει νέες συμφωνίες με τους γαλλικούς εκδότες ειδήσεων. Και μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με περαιτέρω πρόστιμα $356.000 ανά ημέρα για κάθε συμφωνία που δεν ολοκληρώνεται μετά το πέρας του χρονικού περιθωρίου.

  • Like 3