Τη θέληση της εταιρίας να αναλάβει μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, και την ανάγκη της μεταρρύθμισης του ισχύοντος συστήματος, επισήμανε ο CEO της Google Sundar Pichai σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Σημείωσε ότι ορισμένες εταιρείες δεν καταβάλλουν όσα θα έπρεπε.

Στην ομιλία του, πριν από την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη μεγαλύτερης φορολόγησης των τεχνολογικών εταιριών, ο Pichai σημείωνε: «Ως εταιρεία, καταβάλλαμε το 20% των εσόδων μας σε φόρους την τελευταία πενταετία. Ευχαρίστως θα καταβάλουμε μεγαλύτερα ποσά, στη βάση αυτού που θα συμφωνήσεο η παγκόσμια κοινότητα ως δίκαιου πλαίσιου. Το ζήτημα δεν είναι το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων στις οποίες ανταποκρινόμαστε, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτές κατανέμονται σε διάφορες χώρες».

Σύμφωνα με μια έρευνα που εκδόθηκε το φθινόπωρο, οι ευρωπαϊκές χώρες έχασαν περί τα 5,4 δισ. ευρώ από την Google και το Facebook μεταξύ 2013 και 2015, επειδή οι δύο εταιρείες κατηύθυναν τα έσοδά τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο Pichai επιχειρηματολόγησε ότι για το φαινόμενο ευθύνεται το φορολογικό σύστημα, καθώς οι εταιρείες φορολογούνται εκεί όπου βρίσκεται η έδρα των δραστηριοτήτων τους σε έρευνα και ανάπτυξη.

Ανέφερε ως παράδειγμα τη δημιουργία του κέντρου τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι, το οποίο θα εξομαλύνει την κατάσταση στη συγκεκριμένη χώρα, καθώς η φορολόγηση θα αντιπροσωπεύει την παραγόμενη αξία.

Guardian

  • Confused 1