Ωστόσο, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με την εταιρεία.

Εδώ και αρκετό καιρό, η Google δέχεται αιτήματα χρηστών σχετικά με την αφαίρεση προσωπικών τους δεδομένων από σελίδες αναζητήσεων στην πλέον δημοφιλή μηχανή αναζήτησης. Για αρχή, η δράση περιοριζόταν σε περιπτώσεις "doxxing", δηλαδή την εύρεση πληροφοριών και ταυτοποίηση ενός ανθρώπου και το διαμοιρασμό αυτών, με κακόβουλες προθέσεις.

Ωστόσο, πλέον η εταιρεία αναφέρει πως αν κάποιος χρήστης εντοπίσει προσωπικές του πληροφορίες -όπως αριθμό κινητού τηλεφώνου, διεύθυνση e-mail ή διεύθυνση περιοχής- σε μια σελίδα αναζήτησης τότε μπορεί να αιτηθεί την αφαίρεσή τους. Επιπλέον, δεδομένα όπως στοιχεία εισόδου σε μια υπηρεσία, δηλαδή ευαίσθητα δεδομένα που μπορεί να καταλήξουν σε πολύ άσχημες καταστάσεις για τον χρήστη, μπορούν επίσης να αφαιρεθούν κατόπιν αιτήματος και ελέγχου.

Η Google αναφέρει πως ήταν λάβουν ένα αίτημα αφαίρεσης δεδομένων, λαμβάνουν υπόψη και άλλους παράγοντες προτού προχωρήσουν στην αφαίρεση - ένα σενάριο που παραθέτει είναι αν τα δεδομένα υπάρχουν μαζί με χρήσιμες πληροφορίες, όπως ένα ενημερωτικό άρθρο. 

Οι χρήστες μπορούν να αιτηθούν την αφαίρεση δεδομένων μέσα από τον εξής σύνδεσμο.

Επιπλέον, η εταιρεία προτρέπει τους χρήστες να επικοινωνήσουν με τον κάτοχο οποιασδήποτε σελίδας αν εντοπίσουν τα δεδομένα τους εκεί, καθώς η αφαίρεση από τις σελίδες αναζήτησης δε συνεπάγεται αφαίρεση από το διαδίκτυο εν γένει.

Πρόσφατα, η Google προσάρμοσε εκ νέου την πολιτική της, επιτρέποντας σε χρήστες κάτω των 18 ετών να αιτηθούν την αφαίρεση των φωτογραφιών τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης εικόνων.

Παρότι η εταιρεία έχει αρκετό δρόμο μπροστά της προτού προσφέρει ένα πραγματικά ασφαλές περιβάλλον για όλους, τα συγκεκριμένα βήματα είναι βέβαιο πως θα συνεισφέρουν σημαντικά προς αυτό τον σκοπό.

  • Like 2
  • Thanks 3
  • Sad 1