Ένα νέο σύστημα AI της Google είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού, με μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν γιατρό.

Η Google αποκάλυψε πως βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης το οποίο έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού αποτελεσματικά και με ακρίβεια μεγαλύτερη από αυτή ενός γιατρού. Η μελέτη, που διεξήχθη σε συνεργασία με εργαζόμενους της DeepMind, του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Imperial Centre, του Πανεπιστημίου του Northwestern και του νοσοκομείου Royal Surrey County, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Το σύστημα της Google εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας χιλιάδες μαστογραφίες από γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν πως μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του μαστού με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σύγκριση με έναν Ραδιολόγο/Ακτινολόγο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το AI της Google κατάφερε να μειώσει τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα, όταν δηλαδή αυτά αναφέρουν πως κάποιος έχει καρκίνο ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει, αλλά και τα ψευδώς αρνητικά, που είναι οι περιπτώσεις όπου ο καρκίνος δεν γίνεται αντιληπτός. Το σύστημα μείωσε τα ψευδώς θετικά κατά 5.7% στις γυναίκες από τις ΗΠΑ και κατά 1.2% σε αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ αντίστοιχα τα ψευδώς αρνητικά μειώθηκαν κατά 9.4% στις ΗΠΑ και 2.7% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google έχει στη διάθεσή της λιγότερες πληροφορίες αναφορικά με το ιστορικό των ασθενών αλλά και προηγούμενες μαστογραφίες, ήταν πιο αποτελεσματικό στα πορίσματά του. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Imperial Centre, και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, Ara Darzi, δήλωσε εντυπωσιαμένος από τα αποτελέσματα και εξήγησε στο CNN Business πως η AI θα μπορούσε να βελτιώσει την παραγωγικότητα των γιατρών.

Σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται δύο ακτινολόγοι για να εξετάσουν μία μαστογραφία αλλά με το νέο σύστημα AI θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο δεύτερος, σύμφωνα με τον Darzi. Αν και το σύστημα εμπνέει μία εμπιστοσύνη, δεν είναι ακόμη στο σημείο όπου θα μπορούσε να αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου τους γιατρούς αλλά και την ενδεχομένως πιο εμπεριστατωμένη ανθρώπινη ματιά. 

TechRadar

  • Like 7