Όπως αναμενόταν, η Google εφεσίβαλε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της επιβάλει πρόστιμο €1,49 δισεκατομμυρίων εξαιτίας των μονοπωλιακών πρακτικών της στον χώρο της διαφήμισης με το AdSense.

Οι αντιμονοπωλιακές αρχές διαπίστωσαν ότι στις συμβάσεις της με μεγάλες ιστοσελίδες την περίοδο μεταξύ του έτους 2006 και του έτους 2016, η Google είχε συμπεριλάβει περιοριστικούς όρους με στόχο να εξωθήσει τους ανταγωνιστές της εκτός αγοράς. 

Στους όρους στις συμβάσεις, σύμφωνα με αναφορές, περιλαμβάνονταν μέτρα αποκλειστικότητας, περιορισμοί στον τρόπο που οι ιστοσελίδες απεικόνιζαν τις διαφημίσεις των ανταγωνιστών της και απαιτήσεις ώστε οι διαφημίσεις της να φαίνονται καλύτερα και περισσότερο και να βρίσκονται σε περίοπτη θέση. Η Google αφαίρεσε τους συγκεκριμένους όρους από τις συμβάσεις μόνο όταν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν γνωστή δημοσίως την επίσημη θέση τους για τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Αμερικάνικης εταιρείας, όταν και ουσιαστικά ανακοίνωσαν ότι βρίσκεται υπό έρευνα.

Μαζί με το πρόστιμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε στην απόφαση να μην επιτρέψει στην Google να συμπεριλάβει νέους όρους με παρόμοιους περιορισμούς στις συμβάσεις της, αλλά ούτε και να επαναφέρει τους παλαιότερους αμφιλεγόμενους που έχει ήδη αφαιρέσει. Η Google έχει ασκήσει έφεση τόσο για το πρόστιμο των $5 δισεκατομμυρίων για το Android όσο και για το πρόστιμο των $2 δισεκατομμυρίων που σχετίζεται με το Google Shopping επίσης.

Engadget

  • Like 1