Η Google δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους της που εργάζονται στο σπίτι να χρησιμοποιούν την εφαρμογή τηλεδιασκέψεων Zoom λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του.

Η εταιρεία ειδοποίησε τους υπαλλήλους της με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι όσοι είχαν εγκατεστημένο το Zoom στις εταιρικές συσκευές και στους φορητούς υπολογιστές τους θα διαπίστωσαν σύντομα ότι θα σταματούσε να λειτουργεί.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η Google, ως τμήμα της G-Suite προσφέρει το Meet για τη δουλειά που κάνει το Zoom. Με δήλωση του στην ιστοσελίδα The Verge, ο Jose Castaneda, εκπρόσωπος της Google επεσήμανε ότι το Zoom δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλείας της Google και θα σταματήσει να λειτουργεί στις εταιρικές συσκευές και πως όσοι θέλουν να συνεχίσουν να την χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν με φίλους ή συγγενείς θα πρέπει να το κάνουν είτε μέσω του δικού τους κινητού ή μέσω web browser.  

Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έριξε περισσότερο φως στο θέμα της ασφάλειας του Zoom, ωστόσο τα ζητήματα με την ασφάλεια ήταν γνωστά από πέρυσι, και από ότι φαίνεται η εταιρεία δεν επένδυσε πόρους στην βελτίωση της ασφάλειας.    

Από την ώρα που το Zoom άρχισε να αποκτά δημοτικότητα πάνω στην ώρα που εταιρείες και υπάλληλοι, αλλά και απλοί χρήστες αποζητούσαν ένα εύκολο και αξιόπιστο τρόπο για να επικοινωνούν με συναδέλφους, με την οικογένεια ή με τους φίλους τους –σε αυτό βοήθησε και η ανικανότητα κάποιων μεγάλων εταιρειών να προσφέρουν ένα αξιόπιστο προϊόν- τα όποια προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας της εφαρμογής όπως ήταν φυσικό μεγεθύνθηκαν, κυρίως εξαιτίας της ευκολίας που μπορούσε κάποιος να εντοπίσει κλήσεις και να… συμμετάσχει απρόσκλητος σε τηλεδιασκέψεις. Η πρακτική είναι σήμερα γνωστή ως «Zoombombing». Αν και το Zoom δεν περίμενε τέτοια αύξηση στην δημοτικότητα του –από τους 10 εκατομμύρια χρήστες ξαφνικά απέκτησε 200 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε διάστημα τριών μηνών- δεν υπάρχει δικαιολογία για το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει, έστω και αν δεν είχε δημιουργηθεί για τόσο μεγάλης κλίμακας χρήση. Ανάμεσα στα προβλήματα ασφαλείας που ανακαλύφθηκαν ήταν ότι διαμοιραζόταν χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών δεδομένα με το Facebook, ότι προχωρούσε στη σύνδεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρηστών του –ακόμα και εκείνων που χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα- με προφίλ στο LinkedIn, ότι εξέθεσε χιλιάδες κλιπ με εγγραφές τηλεδιασκέψεων κ.ά.

Για να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω ζητήματα, το Zoom ανακοίνωσε ότι για τους επόμενους τρεις μήνες δεν πρόκειται να παρουσιάσει νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες, καθώς οι μηχανικοί και οι προγραμματιστές του θα εργαστούν αποκλειστικά για την βελτίωση της ασφάλειας που προσφέρει.

The Verge

 

  • Thanks 1
  • Haha 6