Η Google εγκαινιάζει το Bard, ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη (AI) που θέλει να ανταγωνιστεί το ChatGPT.

Αρχικά το Bard θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές από μια μικρή ομάδα χρηστών πριν διατεθεί στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η εταιρεία. Βασίζεται στο υπάρχον μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Lamda της Google, το οποίο ένας μηχανικός περιέγραψε ως τόσο ανθρώπινο στις απαντήσεις του, που πίστευε ότι είχε συνείδηση, με τη Google να απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε επίσης νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που θα προστεθούν στο Google Search. Τα AI chatbots έχουν σχεδιαστεί για να απαντούν σε ερωτήσεις και να βρίσκουν πληροφορίες. Χρησιμοποιούν πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο ως μια τεράστια βάση δεδομένων γνώσεων, αν και υπάρχουν ανησυχίες ότι αυτή μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο προσβλητικό υλικό αλλά και παραπληροφόρηση, προβλήματα που αντιμετωπίζει και το ChatGPT. 

«Το Bard επιδιώκει να συνδυάσει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυΐα και τη δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μας», αναφέρει το αφεντικό της Google, Sundar Pichai, στο επίσημο blog της εταιρείας.

Ο Pichai τόνισε ότι επιθυμεί οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης της Google να είναι "τολμηρές και υπεύθυνες", αλλά δεν διευκρίνισε πώς το Bard θα αποφεύγει να διαμοιράζει επιβλαβές ή καταχρηστικό περιεχόμενο. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί αρχικά με μια "μίνι" έκδοση του Lamda, που θα απαιτεί λιγότερη ενέργεια, ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιούν περισσότεροι άνθρωποι ταυτόχρονα, ανέφερε μεταξύ άλλων. Ένα παράδειγμα χρήσης του Bard για μια περίπλοκη αναζήτηση είναι η εξής:

1244495826_CleanShot2023-02-07at10_03_05.gif.536949a6c245723302dd1a10844905e4.gif

Η ανακοίνωση της Google έρχεται μετά τις πληροφορίες ότι η Microsoft πρόκειται να φέρει το AI chatbot, ChatGPT, στη μηχανή αναζήτησης Bing, μετά από μια επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του, την OpenAI. Μάλιστα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Google, η Microsoft ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας δικής της διαδικτυακής παρουσίασης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, και η οποία θα έχει σχέση με το AI.

Το ChatGPT μπορεί να απαντά σε ερωτήσεις και να εκτελεί αιτήματα σε μορφή κειμένου, με βάση πληροφορίες από το διαδίκτυο που ήταν διαθέσιμες μέχρι το 2021. Μπορεί να παράγει ομιλίες, τραγούδια, κείμενα μάρκετινγκ, άρθρα ειδήσεων και εργασίες φοιτητών.

Προς το παρόν η χρήση του Bard θα είναι δωρεάν, αν και κοστίζει στην εταιρεία κάποιο ελάχιστο ποσό κάθε φορά που κάποιος το χρησιμοποιεί. Η OpenAI ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνδρομητική βαθμίδα του ChatGPT που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή της ελεύθερης πρόσβασης δίνοντας επιπλέον προνόμια. 

Ο απώτερος στόχος των chatbots έγκειται στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, πιστεύουν οι ειδικοί, αντικαθιστώντας τις σελίδες με συνδέσμους στα τελικά αποτελέσματα, με μία οριστική απάντηση. Ο Sundar Pichai δήλωσε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αναζήτηση της Google για να θέσουν πιο διαφοροποιημένες ερωτήσεις από ό,τι στο παρελθόν.

Ενώ για παράδειγμα, μια συνηθισμένη ερώτηση σχετικά με το πιάνο στο παρελθόν ήταν το “πόσα πλήκτρα έχει”, στην εποχή μας μια πιο πιθανή είναι μια ερώτηση όπως “αν είναι πιο δύσκολο να μάθει κανείς κιθάρα ή πιάνο” αλλά και “πόση εξάσκηση χρειάζεται για να μάθει κανείς πιάνο”. Τα παραπάνω δεν αποτελούν ερωτήματα που έχουν μία σωστή απάντηση όμως αν από εκατό άρθρα που συγκρίνουν τους διάφορους ρυθμούς εκμάθησης των οργάνων, υπάρχει κάποιου είδους συναίνεση σχετικά με τη δυσκολία, με διάφορες προειδοποιήσεις και συμβουλές επίσης κοινές, η Google μπορεί απλά να τα συγκεντρώσει και να τα τοποθετήσει στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης. 

"Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτές τις στιγμές, συνθέτοντας ιδέες για ερωτήσεις στις οποίες δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση", έγραψε ο επικεφαλής της Google.

image.jpeg.94c87ad0ccdb10270b8172a5fa648fb0.jpeg

«Σύντομα, θα δείτε λειτουργίες στην Αναζήτηση που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες θα συνδυάζουν πολύπλοκες πληροφορίες και πολλαπλές προοπτικές, σε μια μορφή εύκολης ανάγνωσης. Με τον τρόπο αυτό θα είναι εύκολη και γρήγορη η συνολική εικόνα που αποκτά ο χρήστης, μαθαίνοντας περισσότερα από το web. Περισσότερα για το Bard και τυχόν άλλα projects της Google γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να μάθουμε αύριο το μεσημέρι, στις 15:30 ώρα Ελλάδος, στην παρουσίαση της εταιρείας την οποία θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε ζωντανά από τον παρακάτω σύνδεσμο.