Εδώ και λίγους μήνες μαίνεται μία δικαστική διαμάχη μεταξύ των εταιρειών Sonos και Google, με την τελευταία να ασκεί πρόσφατα ανταγωγή ενάντια στη Sonos, ισχυριζόμενη ότι η κατασκευάστρια έξυπνων ηχείων παραβιάζει ευρεσιτεχνίες της.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο φέτος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, όταν η Sonos υπέβαλλε αγωγή ενάντια στην Google, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει ευρεσιτεχνίες της, παρόλο που οι δύο εταιρείες συνεργάστηκαν για αρκετά χρόνια πάνω στη τεχνολογία.

Η Sonos ισχυρίζεται ότι η Google αφότου συνεργάστηκαν απέκτησε γνώση της τεχνολογίας της και την χρησιμοποίησε για να αναπτύξει τη δική της σειρά έξυπνων ηχείων. Η Google έκανε στη συνέχεια λόγο για «ψευδείς ισχυρισμούς» από τη Sonos σχετικά με τη κοινή τους συνεργασία, και δήλωσε ότι η Sonos χρησιμοποιεί τεχνολογίες αναζήτησης, δικτύωσης, επεξεργασίας ήχου και λογισμικό καθώς και άλλες τεχνολογίες της χωρίς να πληρώνει άδειες χρήσης.

«Αν και η Google σπάνια μηνύει άλλες εταιρείες για παραβιάσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, οφείλει να διεκδικήσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της στη συγκεκριμένη περίπτωση» αναφέρει η Google στα έγγραφα που κατέθεσε.

Λίγο μετά την υποβολή της αγωγής από τη Sonos, το αρμόδιο συμβούλιο της Επιτροπής ∆ιεθνούς Εµπορίου των ΗΠΑ (ITC) έδωσε έγκριση για την έναρξη μίας επίσημης έρευνας για να διαπιστωθεί αν η Google εισήγαγε στη χώρα ηχεία που παραβιάζουν τις κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες της Sonos. H Sonos ζήτησε να σταματήσει η εισαγωγή στη χώρα και η πώληση των προϊόντων Home Max, Chromecast, Nest Hub και άλλων. Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η δικαστική διαμάχη έρχεται στη χειρότερη χρονική περίοδο για τη Google που αντιμετωπίζει πολλαπλές έρευνες για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωπαϊκή ήπειρο. Για τον τελικό καταναλωτή πάντως δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά πράγματα, τουλάχιστον επί του παρόντος.

«Καθώς προσπαθούμε να επιλύσουμε τη διαφωνία μας, θα διασφαλίσουμε ότι οι κοινοί μας πελάτες έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία κατά τη χρήση των προϊόντων μας» δήλωσε ο Jose Castaneda της Google.