Πέρυσι το Google Fiber ανακοίνωσε ότι κατά κάποιο τρόπο επανέρχεται σε λειτουργία.

Για χρόνια, η υπηρεσία -η οποία έβαζε τη Google να μπαίνει σε μια πόλη, να τοποθετεί χιλιόμετρα καλωδίων οπτικών ινών και να αρχίζει να ανταγωνίζεται το τοπικό μονοπώλιο ISP- είχε "παγώσει" την περαιτέρω επέκταση. Τώρα, για οποιονδήποτε λόγο, η υπηρεσία επιστρέφει και η εταιρεία προσφέρει μια νέα πολύ υψηλή συνδρομητική επιλογή η οποία προσφέρει ταχύτητες 5 Gbps.

Φυσικά, το μειονέκτημα του Google Fiber είναι πάντα η πολύ περιορισμένη περιοχή παρουσίας. Η Google αναφέρει ότι η υπηρεσία 5 Gigas θα έρθει "στο Kansas City, στο West Des Moines και σε όλες τις πόλεις μας στη Γιούτα" και αυτό είναι όλο. Το Google Fiber ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει να επεκταθεί τελικά σε πέντε νέες πολιτείες, αλλά δεν σχεδιάζει να φτάσει ποτέ σε ευρεία εξάπλωση.

Αν ζείτε σε μια από τις ευλογημένες πόλεις Fiber, η υπηρεσία ακούγεται πάντως εξαιρετική. Πρόκειται για συμμετρικά 5Gbps, άρα για ταχύτητες λήψης και μεταφόρτωσης 5Gbps, κάτι που αποτελεί τεράστια βελτίωση σε σχέση άλλες προτάσεις στη χώρα όπως την Comcast και τις ταχύτητες μεταφόρτωσης που πολλές φορές μετρήθηκαν ακόμα και στα ~35MBps. Αν είστε δημιουργός περιεχομένου, προγραμματιστής ή, ειδικά, κάποιος που παράγει τακτικά βίντεο 4K, οι κανονικές ταχύτητες upload του ISP μπορεί να είναι προβληματικές. Η υπηρεσία 5Gbps της Google κοστίζει 125 δολάρια το μήνα και περιλαμβάνει ένα επαγγελματικά εγκατεστημένο μόντεμ οπτικών ινών 10 Gig και "έναν δρομολογητή Wi-Fi 6 και δύο mesh extenders".

image.png.319b05423b951d116e2d594e5eb07fca.png

Συνήθως ο εξοπλισμός του Google Fiber είναι το πακέτο Nest WiFi της ίδιας της Google. Η εταιρεία σημειώνει ότι μπορείτε να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό αντ' αυτού, και μάλλον θα πρέπει, καθώς όλα τα μοντέλα Nest WiFi διαθέτουν μόνο μια θύρα Ethernet 1 gigabit για τη σύνδεση του μόντεμ, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό σημείο καθυστερήσεων σε μια εγκατάσταση Internet των 5 gigabit. Η σωστή τροφοδοσία 5Gbps σε μια εγκατάσταση Wi-Fi -και ακόμη και σε μια ενσύρματη εγκατάσταση- σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε πολύ επιλεκτικοί με τον εξοπλισμό σας.

Το μόντεμ των 10 Gigabit είναι ένα σημάδι των σχεδίων της Google να προωθήσει το Google Fiber ακόμη περισσότερο. Η εταιρεία λέει ότι τα " 8 Gig είναι στον ορίζοντα" - μια αναφορά σε ένα σχέδιο που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για την έναρξη ενός νέου παρεχόμενου πακέτου αξίας 150 δολαρίων στις "αρχές του 2023". Η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε δημόσιες δοκιμές των 20Gbps και λέει ότι τώρα βρίσκεται σε ένα "ταξίδι προς το συμμετρικό Internet των 100Gbps".
 

  • Like 6
  • Confused 1
  • Sad 2