Σύμφωνα με πληροφορίες του Wall Street Journal, η Google συλλέγει αναλυτικά ιατρικά αρχεία από εκατομμύρια Αμερικανούς, χωρίς να ενημερώσει ούτε τους ασθενείς, ούτε τους γιατρούς.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο όμιλος Ascension, ο δεύτερος μεγαλύτερος ιατρικός όμιλος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μοιράζεται με τη Google, εργαστηριακά αποτελέσματα, διαγνώσεις, αρχεία νοσηλείας αλλά και ιατρικά ιστορικά αρχεία με το πλήρες όνομα και ημερομηνία γέννησης των ασθενών.

Όπως αναφέρουν, τουλάχιστον 150 άτομα από τη Google έχουν πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια αρχεία ασθενών ενώ λέγεται πως ο αμερικανικός κολοσσός χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για να αναπτύξει μία Τεχνητή Νοημοσύνη εστιασμένη στην ιατρική.

Ενώ αρκετοί θα νιώσουν πως πρόκειται για μία άκρως προκλητική παραβίαση της ιδιωτικότητας, ένας νόμος που θεσπίστηκε το 1996 στις ΗΠΑ και αναφέρεται στη φορητότητα και λογοδοσία για την ασφάλιση υγείας (HIPPA Act), επιτρέπει στα νοσοκομεία να διαμοιράζονται τέτοιου είδους αρχεία με εμπορικούς συνεργάτες τους, χωρίς να το αναφέρουν στους ασθενείς, εάν αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιηθούν για να βοηθηθεί το ίδιο το νοσοκομείο να παρέχει καλύτερη ιατρική κάλυψη.

Καθώς εταιρείες όπως Google, Amazon, Apple και Microsoft προσπαθούν να εισέλθουν στο χώρο της ιατρικής, πιθανολογείται ότι θα συναντήσουμε κι άλλα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Engadget

  • Like 1
  • Thanks 1