Η Epic αντιμετωπίζει ισχυρισμούς για παράβαση της σύμβασης με τη Google με την δεύτερη να αναφέρει πως η ενημερωμένη έκδοση του παιχνιδιού θα μπορούσε να προκαλέσει και θέμα ασφαλείας.

Η αντιμονοπωλιακή μάχη μεταξύ Google και Epic έχει "ζεσταθεί" για τα καλά καθώς η πρώτη μήνυσε το στούντιο παιχνιδιών διότι μία έκδοση του Fortnite που κυκλοφόρησε στο Android πέρυσι παράκαμπτε το σύστημα χρέωσης του Google Play.

Η Google ισχυρίζεται ότι η Epic παραβίασε σκόπιμα τη σύμβαση ενημερώνοντας το Fortnite το 2020 με μια «επείγουσα επιδιόρθωση» για να αποφύγει την καταβολή των διάφορων τελών που επιβάλλει το Google Play, κερδίζοντας χρήματα εις βάρος της Google. Σύμφωνα με την Google, η Epic προχώρησε με την ενημέρωση του παιχνιδιού εις βάρος και της ασφάλειας των χρηστών.

Η Google, η οποία επιδιώκει τόσο χρηματική αποζημίωση όσο και τιμωρία της Epic, δήλωσε ότι έχασε και τα παγκόσμια τέλη που τις αποδίδονται χάρη στις υπηρεσίες της, ως αποτέλεσμα της παράβασης της σύμβασης του στούντιο.

Το οικοσύστημα του Google Play υπέστη ζημία επειδή η επείγουσα επιδιόρθωση ενδέχεται να έφερε μία ευπάθεια ασφαλείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Epic εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της σύμβασης καθώς οι χρήστες που κατέβασαν την «μη εγκεκριμένη» έκδοση του Fortnite μπορούν να κάνουν αγορές εντός της εφαρμογής μέσω του συστήματος πληρωμών της Epic εκτός Google Play. Για την ώρα η Epic δεν έχει σχολιάσει.

Η Epic μήνυσε την Apple και την Google πέρυσι, κατηγορώντας τις δύο εταιρείες ότι διατηρούν ένα δίπολο στη διανομή εφαρμογών μέσα από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple που περιλαμβάνει τη συλλογή προμήθειας από τους προγραμματιστές εφαρμογών δικαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό με απόφαση δικαστή τον Σεπτέμβριο μετά από δίκη που έγινε τον περασμένο Μάϊο, αν και η δικαστής Yvonne Gonzalez εξέδωσε μόνιμη διαταγή θέτοντας νέους περιορισμούς στους κανόνες του Apple App Store.

Η περίπτωση της Google κινείται περίπου στα ίδια πλαίσια με αυτή της Apple. Η Google πλέον περνάει στην αντεπίθεση μηνύοντας την Epic. Παρ΄ όλα αυτά, η Google αντιμετωπίζει επίσης μια σαρωτική καταγγελία που υποβλήθηκε τον Ιούλιο από γενικούς εισαγγελείς δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ, ισχυριζόμενοι ότι η εταιρεία έκανε κατάχρηση παράνομης εξουσίας κατά την πώληση και τη διανομή εφαρμογών μέσω του Google Play.