Οι νέες συσκευές της Google, Pixel 4 και Pixel 4 XL δεν διαθέτουν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, και επομένως για το ασφαλές ξεκλείδωμα τους, οι χρήστες βασίζονται στο προηγμένο hardware που ενσωματώνουν για την βιομετρική ταυτοποίηση τους.

Μάλιστα το hardware είναι τόσο πολύπλοκο και προηγμένο, που θεωρητικά θα έπρεπε να είναι τόσο ασφαλές όσο το Face ID της Apple, όμως υπάρχει ένα σημείο που οι δύο τεχνολογίες διαφέρουν σημαντικά. Οποιαδήποτε από τις συσκευές Google Pixel 4 ξεκλειδώνει ακόμα και όταν ο χρήστης της έχει τα μάτια του κλειστά. Και αυτό αποτελεί ένα προφανές και σημαντικό ζήτημα καθώς κοντινοί άνθρωποι – σύζυγος, σύντροφος, παιδί- θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την συσκευή σας, καθώς κοιμάστε. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο για ποιο λόγο η Google επέλεξε να μην συμπεριλάβει κάποια δυνατότητα ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μάτια είναι ανοικτά κατά την διαδικασία ταυτοποίησης.

EHJ-4I9UwAAT7a-.jpg.42c9557668eed6db3de58fdca6c9081f.jpg

Στην ιστοσελίδα υποστήριξης της εταιρείας για το Pixel 4 και το Pixel 4 XL αναγνωρίζεται το ζήτημα, με την εταιρεία να δηλώνει ότι: «Το τηλέφωνό σας μπορεί επίσης να ξεκλειδωθεί από κάποιο άλλο άτομο εάν είναι στραμμένο προς το πρόσωπό σας ακόμη και αν τα μάτια σας είναι κλειστά. Τοποθετήστε το τηλέφωνό σας σε ένα ασφαλές σημείο, όπως στην μπροστινή τσέπη ή την τσάντα σας». Μάλιστα, καθησυχάζει τους πελάτες προτείνοντας να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία «ενεργοποίησης κλειδώματος» αν επιθυμούν βέλτιστη ασφάλεια, κάτι που απενεργοποιεί το ξεκλείδωμα του προσώπου. Όμως αυτό δεν βοηθάει την εμπειρία χρήσης. Πόσοι άλλωστε θα επιλέξουν να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία κάθε φορά –και θα το θυμούνται- λίγο πριν πέσουν για ύπνο;  

Το Face ID της Apple, από την άλλη, ελέγχει αν ο χρήστης είναι σε «επαγρύπνηση» και κοιτάζει απευθείας στην συσκευή πριν ξεκλειδώσει. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι σε κάποιες εικόνες του Pixel 4 που είχαν διαρρεύσει και που έδειχναν την διαδικασία ξεκλειδώματος με το πρόσωπο, υπήρχε μία επιλογή που έλεγε «Να απαιτείται τα μάτια να είναι ανοικτά» στο μενού των ρυθμίσεων, αλλά απουσιάζει από το λογισμικό των συσκευών Pixel 4. Ας ελπίσουμε ότι θα προστεθεί με κάποια μελλοντική αναβάθμιση του λογισμικού, ώστε η Google να διευκολύνει την ζωή των πελατών της.

BBC | GSMArena