Σύμφωνα με αναφορές, μετά από άρθρο της New York Daily News, η Google ανέστειλε την λειτουργία ενός αμφιλεγόμενου προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο προσέφερε σε ανθρώπους σε διάφορες πόλεις τον ΗΠΑ κουπόνια δώρου $5 σε αντάλλαγμα για την σάρωση του προσώπου τους.

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι η εταιρεία που ανέλαβε την εργολαβία εστίαζε ενεργά σε άστεγους ανθρώπους στην Ατλάντα, και εξαπατούσε ανυποψίαστους φοιτητές για να συμμετάσχουν στην έρευνα πεδίου (ένα είδος έρευνας που δίνει τη δυνατότητα στον ερευνητή να παρατηρεί το αντικείμενο έρευνας εκτός εργαστηρίου και στο περιβάλλον που πραγματοποιείται). Η εταιρεία δήλωσε ότι η βασική ιδέα ήταν να εξασφαλιστεί ότι η νέα λειτουργία ξεκλειδώματος προσώπου στο Pixel 4 θα αναγνώριζε ποικιλία προσώπων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα με τους ανθρώπους με σκουρόχρωμη επιδερμίδα (κάτι που αποτελεί πρόκληση για την τεχνολογία όπως είναι σήμερα). Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η Google ισχυρίζεται ότι τερμάτισε άμεσα το πρόγραμμα και ότι ξεκίνησε έρευνα εσωτερικά μετά την δημοσίευση του άρθρου από την New York Daily News.

Αν και η Google δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες, εντούτοις εκπρόσωπος της δήλωσε στην New York Times ότι πράγματι προσέλαβε εργολάβους από την Randstad για την έρευνα, και πως βρήκε τις λεπτομέρειες που αναφέρονται στο άρθρο της New York Daily News «ιδιαίτερα ανησυχητικές».

Η εισαγγελέας της Ατλάντα, Nina Hickson απέστειλε μία επιστολή στην Google σχετικά με τους άστεγους που αποτελούσαν και τον βασικό στόχο της έρευνας της: «Η πιθανότητα εκμετάλλευσης μελών των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας για την προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της εταιρείας σας είναι εξαιρετικά ανησυχητική για πολλούς λόγους» έγραψε μεταξύ άλλων στην επιστολή της.

The Verge