Η Google βρίσκεται αντιμέτωπη με συλλογική απαίτηση αποζημίωσης μετά από ισχυρισμούς ότι συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερους από 4 εκατομμύρια χρήστες iPhone, καθώς το Εφετείο του Λονδίνου άνοιξε ξανά την υπόθεση ενάντια στον γίγαντα του Διαδικτύου.

Το δικαστήριο απέρριψε μία προηγούμενη απόφαση του 2018, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε αντιδικία εναντίον της εταιρείας για την υπόθεση, καθώς κρίθηκε ότι ο υποτιθέμενος ρόλος της Google στην συλλογή δεδομένων δεν είχε προκαλέσει βλάβες. Παρόλα αυτά, η υπόθεση άνοιξε ξανά. Η Google κατηγορείται ότι παράκαμψε τις ρυθμίσεις απορρήτου του Safari browser της Apple και απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα περιήγησης των χρηστών iPhone μεταξύ του Ιουνίου του 2011 και του μήνα Φεβρουαρίου του 2012.

Ο εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί όσους προχώρησαν στην συλλογική αγωγή, Richard Loyd, δήλωσε στο Reuters ότι η απόφαση του Εφετείου «έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Google και σε άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ότι δεν είναι πάνω από τον νόμο». Εκπρόσωπος της Google δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο από την άλλη ότι η υπόθεση σχετίζεται με «…γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν από σχεδόν μία δεκαετία και τα οποία διευθετήθηκαν τότε. Πιστεύουμε ότι η υπόθεση δεν έχει βάση και πρέπει να απορριφθεί».

Η νέα αυτή υπόθεση έρχεται να προστεθεί στις αρκετές νομικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η εταιρεία. Τον Σεπτέμβριο, ένας συνασπισμός 50 Αμερικανών γενικών εισαγγελέων ξεκίνησε μία έρευνα σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google για να προσδιοριστεί κατά πόσο παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ήδη ξεκινήσει μία έρευνα για την εμπλοκή της Google –αλλά και άλλων μεγάλων εταιρειών από τον τεχνολογικό κλάδο- σε πρακτικές που πνίγουν τον ανταγωνισμό και την καινοτομία.     

MobileWorldLive

  • Like 1