Μπορεί το Daydream VR headset της Google να καταργήθηκε αρκετά χρόνια πριν, ωστόσο ο Αμερικανικός γίγαντας του Internet φαίνεται πως δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να διαθέσει στην αγορά προϊόντα επαυξημένης/ εικονικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας The Verge, η Google αυτή τη περίοδο βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης ενός νέου headset επαυξημένης πραγματικότητας που έχει στο εσωτερικό της εταιρείας την ονομασία Project Iris και το οποίο επιθυμεί να φέρει στην αγορά το 2024.

Το standalone wearable ενδέχεται να χρησιμοποιεί έναν ανεπτυγμένο από την Google επεξεργαστή και θα διαθέτει διάφορες στραμμένες προς το εξωτερικό περιβάλλον κάμερες tracking ενώ αναμένεται να «τρέχει» Android – αν και δεν είναι απίθανο να «τρέχει» ένα νέο OS λαμβάνοντας υπόψη τις αγγελίες που έχει καταχωρήσει η Google για να καλύψει θέσεις εργασίας.

Φημολογείται ότι το εγχείρημα επιβλέπει ο Clay Bavor που έχει αναλάβει και το Project Starline (3D telepresence, ουσιαστικά πρόκειται για ένα συνδυασμό hardware και software που επιτρέπει την μετάδοση ενός τρισδιάστατου ειδώλου του χρήστη σε μία ειδική οθόνη ώστε να μοιάζει σαν να βρίσκεται δίπλα στον συνομιλητή του). Στο εγχείρημα Project Iris συμμετέχουν επίσης οι Scott Huffman, δημιουργός του Google Assistant, ο επικεφαλής του ARCore, Shahram Izadi και ο πρώην επικεφαλής της ανάπτυξης OS της Meta, Mark Lucovsky. Λέγεται επίσης ότι στο πρότζεκτ συμμετέχει και η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη των κινητών Pixel. Τον περασμένο Οκτώβριο επίσης, ο CEO της Google, Sundar Pichai είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η επαυξημένη πραγματικότητα είναι ένας «σημαντικός τομέας επένδυσης» για την εταιρεία. Η Google όπως αναφέραμε βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του AR headset με ορίζοντα να κυκλοφορήσει το 2024 ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι «έχει κλειδώσει» το παραμικρό.

Αν και δεν ήταν λίγες οι επικρίσεις που δέχτηκε η εταιρεία από την πρώτη της προσπάθεια στην αγορά των AR headsets εντούτοις το τεχνολογικό τοπίο είναι ευμετάβλητο και τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Η Apple φημολογείται εδώ και καιρό ότι ετοιμάζει ένα headset μικτής πραγματικότητας [Mixed Reality (MR), κατά κάποιο τρόπο ένας συνδυασμός επαυξημένης (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR)] και η Meta αλλά και η Microsoft θέλουν να πρωτοστατήσουν στο Metaverse, οπότε η Google κινδυνεύει να αφήσει μία τεράστια αγορά στους αντιπάλους αν δεν κάνει την δική της προσφορά, σε επίπεδο hardware ή σε επίπεδο πλατφόρμας, έστω και αν απέχουμε χρόνια από την υλοποίηση του Metaverse.

  • Like 1