Η Google ανακοίνωσε ότι η λειτουργία των passkeys είναι πλέον διαθέσιμη για τους λογαριασμούς Google σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες.

Τα passkeys είναι κρυπτογραφικά κλειδιά που απαιτούν μια preauthenticated συσκευή και μπορούν να αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς κωδικούς πρόσβασης και άλλους τρόπους σύνδεσης, όπως το 2FA ή την επαλήθευση μέσω SMS, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να θυμάται κάποιο κωδικό. Η νέα λύση προωθείται από την Google, την Apple, τη Microsoft και άλλες εταιρείες τεχνολογίας που συμμετέχουν στη συμμαχία με την ονομασία FIDO.

Τα passkeys παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία, καθώς δεν υπάρχει κωδικός πρόσβασης που θα μπορούσε να κλαπεί σε μια επίθεση phishing. Τα βιομετρικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο ταυτότητας δεν κοινοποιούνται στη Google ή σε οποιοδήποτε άλλο τρίτο μέρος και τα passkeys υπάρχουν μόνο στις συσκευές σας. Όταν προσθέτετε ένα passkey σε έναν λογαριασμό Google, η πλατφόρμα θα αρχίσει να σας το ζητάει όταν συνδέεστε ή όταν εντοπίζει δυνητικά ύποπτη δραστηριότητα που απαιτεί πρόσθετη επαλήθευση.

 

 

Τα passkeys για τους λογαριασμούς Google αποθηκεύονται σε οποιοδήποτε συμβατό hardware και μπορούν να μοιραστούν σε άλλες συσκευές χρησιμοποιώντας υπηρεσίες όπως το iCloud ή εφαρμογές password managers όπως το Dashlane και το 1Password. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή κάποιου άλλου για να αποκτήσετε προσωρινά πρόσβαση στο Google λογαριασμό σας, επιλέγοντας την "χρήση κλειδιού πρόσβασης από άλλη συσκευή". Ωστόσο, δεν θα πρέπει ποτέ να δημιουργείτε κλειδιά πρόσβασης σε μια κοινή συσκευή, επειδή οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση και να ξεκλειδώσει αυτή τη συσκευή, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό σας Google.

Οι χρήστες μπορούν να ανακαλέσουν αμέσως τα passkeys στις ρυθμίσεις του λογαριασμού Google, εάν υποψιαστούν ότι κάποιος άλλος μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό ή εάν χάσουν τη μοναδική συσκευή που είχε αποθηκεύσει το passkey. Οι χρήστες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Advanced Protection της Google μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιούν passkeys αντί των συνηθισμένων φυσικών κλειδιών ασφαλείας.

Ο Andrew Shikiar, εκτελεστικός διευθυντής του FIDO Alliance, ανέφερε σε δήλωσή του ότι είναι ενθουσιασμένος με την ανακοίνωση της Google, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη υιοθέτηση των κλειδιών πρόσβασης λόγω του μεγέθους της Google.

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να υιοθετηθεί ευρέως η υποστήριξη των passkeys, οπότε οι λογαριασμοί Google θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις υπάρχουσες μεθόδους σύνδεσης, όπως οι κωδικοί πρόσβασης, για το ορατό μέλλον. Ωστόσο, φαίνεται ότι στο μέλλον η Google σχεδιάζει την πλήρη μετάβαση στα passkeys, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να κάνουν την αλλαγή από τώρα, αναφέροντας στο blog της ότι θα εξετάσει άλλες μεθόδους σύνδεσης "καθώς τα passkeys αποκτούν ευρύτερη υποστήριξη και εξοικείωση".

  • Like 4
  • Thanks 3