Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Information την Πέμπτη, η Google έχει παράσχει πρόσβαση σε μια πρώιμη έκδοση του συστήματος συνομιλιακής τεχνητής νοημοσύνης Gemini σε μια μικρή ομάδα εταιρειών.

Το δημοσίευμα επικαλείται άτομα που γνωρίζουν το θέμα.  

Όπως είναι γνωστό και επιβεβαιώνει και το δημοσίευμα, το Gemini προορίζεται να ανταγωνιστεί το μοντέλο GPT-4 της OpenAI, αποτελώντας μια σαφώς ανώτερη πρόταση από αυτή του Bard που είναι πλέον διαθέσιμο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το λανσάρισμα του Gemini αποτελεί υψηλό διακύβευμα για την Google. Η εταιρεία έχει εντείνει τις επενδύσεις της στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη φέτος, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις σαρωτικές αλλαγές στο χώρο τις οποίες έφερε το ChatGPT της OpenAI, το οποίο υποστηρίζεται από τη Microsoft. Η συνεργασία OpenAI και Microsoft, “απειλεί” άμεσα το μεγάλο όπλο της Google, την αναζήτηση, με μια πρώτη υλοποίηση να είναι το Bing AI Chatbot.

Το Gemini είναι μια συλλογή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν διάφορες εφαρμογές, από chatbots μέχρι λειτουργίες που συνοψίζουν κείμενο ή δημιουργούν πρωτότυπο κείμενο με βάση αυτό που θέλουν να διαβάσουν οι χρήστες, όπως email drafts, στίχους ή ειδήσεις, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Αναμένεται επίσης να βοηθήσει τους προγραμματιστές λογισμικού να γράψουν κώδικα και να δημιουργήσουν πρωτότυπες εικόνες με βάση τις υποδείξεις των χρηστών.

Η Google παρέχει προς το παρόν στους προγραμματιστές πρόσβαση σε μια σχετικά μεγάλη έκδοση του Gemini, αλλά όχι στη μεγαλύτερη έκδοση που αναπτύσσει, η οποία θα συγκρίνεται άμεσα με το GPT-4, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ο γίγαντας της αναζήτησης και της διαφήμισης σχεδιάζει να διαθέσει το Gemini σε εταιρείες μέσω της υπηρεσίας Google Cloud Vertex AI.

Τον περασμένο μήνα, η Google εισήγαγε χαρακτηριστικά δημιουργικής AI στο εργαλείο Search για χρήστες στην Ινδία και την Ιαπωνία, τα οποία εμφανίζουν αποτελέσματα κειμένου ή οπτικά αποτελέσματα για προτροπές, συμπεριλαμβανομένων περιλήψεων. Έχει επίσης διαθέσει τα εργαλεία της με τεχνητή νοημοσύνη σε εταιρικούς πελάτες και με μηνιαία τιμή 30 δολαρίων ανά χρήστη.

  • Like 1