Σε ακραία μέτρα ενδέχεται να καταφύγει η εταιρεία αν η κυβέρνηση της χώρας εν τέλει την υποχρεώσει να πληρώσει προκειμένου να εμφανίζει ειδήσεις από τα ενημερωτικά sites της χώρας.

Σε μία κίνηση άνευ προηγουμένου ενδέχεται να προχωρήσει η Google εφ’ όσον η κυβέρνηση της Αυστραλίας κάνει πράξη τις εξαγγελίες της. Στη χώρα των “καγκουρό” προωθείται ειδική νομοθεσία με την οποία ψηφιακές πλατφόρμες όπως η Google και το Facebook θα αποζημιώνουν τα μέσα ενημέρωσης για την προβολή ειδήσεων και περιεχομένου από αυτά. Η σχετική εισήγηση μάλιστα έγινε έπειτα από έρευνα ενός έτους που εστίασε στις προαναφερθείσες εταιρείες και μολονότι αρχικά προέβλεπε προαιρετικές πληρωμές, ο δραματικά μειωμένος τζίρος των μίντια κατά την πανδημία, ανάγκασε την κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει ρότα.

Όπως αναφέρει η Sydney Morning Herald, σε συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της Γερουσίας, η Mel Silva, διευθύνων σύμβουλος της Google στην Αυστραλία παρουσίασε τη θέση της εταιρείας απέναντι στις εξελίξεις. Ισχυρίστηκε ότι ενδεχόμενες πληρωμές στους ειδησεογραφικούς οργανισμούς θα αντιτίθεντο στο μοντέλο της εταιρείας, δημιουργώντας ένα “δεδικασμένο” που θα ήταν δύσκολο να παρακαμφθεί. Η τοποθέτησή της δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας:

Αν η νομοθεσία ψηφιστεί και επικυρωθεί, τότε δε θα έχουμε άλλη επιλογή πέραν του να σταματήσουμε τη διάθεση του Google Search στην Αυστραλία. […] Δεν είναι απειλή αλλά πραγματικότητα. […] Πρόκειται για κάτι που δεν είναι συμβατό με τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών αναζήτησης και του internet γενικότερα.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας, Scott Morrison, έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση της εταιρείας (τις δηλώσεις της Silva, ακολούθησε και δημοσίευση στο blog της Google), περνώντας στην αντεπίθεση με δηλώσεις του:

Όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αυστραλία με τους κανόνες της Αυστραλίας είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι. Δεν ανεχόμαστε απειλές ωστόσο από κανέναν.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

  • Like 7
  • Confused 1