Σύμφωνα με μία ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε στους εργαζομένους της, η Google τους προειδοποιεί ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ενδέχεται να εισέλθουν σε καθεστώς υποχρεωτικής άδειας που μπορεί αν οδηγήσει στην απόλυση τους αν δεν ακολουθήσουν τους κανόνες COVID-19 της εταιρείας. Το εσωτερικό έγγραφο διέρρευσε στην δημοσιογραφική ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC.

Η πολιτική σύμφωνα με το ρεπορτάζ επηρεάζει τους εργαζομένους της εταιρείας που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία του Προέδρου Joe Biden και του διατάγματος που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 100 εργαζομένους. Το διάταγμα πάντως απορρίφθηκε από την Γερουσία καθώς είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων αλλά και ορισμένων Δημοκρατικών ενώ επί του παρόντος βρίσκει και εμπόδια από την Αμερικανική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα ωστόσο με το εσωτερικό έγγραφο, η Google έδωσε διορία έως την τρίτη ημέρα του Δεκέμβρη για να «ανεβάσουν» στο σύστημα της εταιρείας απόδειξη του εμβολιασμού τους ή κάποιο έγγραφο που να τους εξαιρεί για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους. Η εταιρεία επισημαίνει ότι όσοι δεν κάνουν κάποιο από τα παραπάνω μέχρι τις 13 Ιανουαρίου θα τεθούν υπό υποχρεωτική άδεια μετ’ αποδοχών για 30 ημέρες, Αν δεν συμμορφωθούν και μετά το πέρας της διορίας των 30 ημερών ενδέχεται να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών για έως και έξι μήνες ενώ στη συνέχεια η εταιρεία μπορεί να τερματίσει τη συνεργασία της μαζί τους.

Η Google δεν αρνήθηκε το περιεχόμενο του εγγράφου. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, Lora Lee Erickson δήλωσε στην ιστοσελίδα The Verge: «Όπως έχουμε δηλώσει και παλαιότερα, οι απαιτήσεις μας όσον αφορά τον εμβολιασμό είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους για να διατηρήσουμε το προσωπικό μας ασφαλές και τις υπηρεσίες μας σε λειτουργία. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε τους υπαλλήλους μας που μπορούν να εμβολιαστούν να το κάνουν, και ως εκ τούτου εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την πολιτική εμβολιασμού μας, Όποιος επιστρέφει στα γραφεία της Google θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ή να έχει κάποιο έγγραφο εξαίρεσης».

Στο ρεπορτάζ του CNBC επισημαίνεται ότι ενδέχεται να υπάρχουν ορισμένες επιλογές για τους μη εμβολιασμένους υπαλλήλους. Έτσι, αν και η εταιρεία αναμένει το προεδρικό διάταγμα να επηρεάζει τους πάντες, εντούτοις οι υπάλληλοι μπορούν να αναζητήσουν θέσεις εργασίας που δεν εμπίπτουν στους κανόνες της Google ή στο προεδρικό διάταγμα, δηλαδή σε θέσεις εργασίας εκτός των γραφείων της εταιρείας. Αν μπορέσουν να βρουν κάποια τέτοια θέση, στην περίπτωση που δεν την έχουν ήδη, μπορούν να ζητήσουν να κάνουν την εργασία τους εξ αποστάσεως όπως από το σπίτι τους. Η Google άλλωστε απαιτεί μόνο από τους υπαλλήλους που εργάζονται στα γραφεία της να είναι εμβολιασμένοι, καθώς για την εταιρεία ο συνεχής έλεγχος -με τεστ- δεν είναι αποδεκτός. Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή της εξαίρεσης.

Αν και η εταιρεία επί του παρόντος δεν έχει καθορίσει κάποια τελική ημερομηνία για την επιστροφή των υπαλλήλων της στα γραφεία, εντούτοις παρά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, αναμένει αρκετοί υπάλληλοι της να χρειαστεί να εμφανίζονται αυτοπροσώπως στα γραφεία για να κάνουν έστω μέρος της δουλειάς τους. Να αναφέρουμε, ότι τον περασμένο μήνα, υπάλληλοι της Google υπέγραψαν ένα μανιφέστο -περί τους 600 σε αριθμό- ζητώντας από τους υπευθύνους να ανακαλέσουν την απόφαση τους, και καλώντας όλο το εργατικό δυναμικό της εταιρείας να αντιταχθεί στην πολιτική της εταιρείας, καθώς είναι ζήτημα αρχής εφόσον έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν.

  • Like 14
  • Thanks 4
  • Confused 2
  • Sad 8