Ανάλογη κίνηση προηγήθηκε από την Apple τον περασμένο Νοέμβριο

H ζωή των ανεξάρτητων developers εφαρμογών για το Android ίσως καταστεί ευκολότερη στο άμεσο μέλλον, κι αυτό γιατί η Google ανακοίνωσε ότι μειώνει την προμήθεια που παρακρατά από το Play Store, από το 30% στο 15% για το πρώτο ένα εκατομμύριο εσόδων που αποκομίζει ο δημιουργός μιας εφαρμογής ανά έτος, κίνηση αντίστοιχη με αυτή στην οποία προχώρησε η Apple το Νοέμβριο του 2020. Η μείωση της προμήθειας τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην αγορά. Η Google υποστηρίζει πως η μείωση του μεριδίου που λαμβάνει θα περιόριζε στο μισό τα ποσά που καταβάλει το 99% των developers στο Play Store, βοηθώντας τους έτσι να αναπτυχθούν, προσφέροντας περισσότερα χρήματα για προσωπικό και διακομιστές. Η κίνηση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει δημιουργούς εφαρμογών που κατατάσσονται στη μεσαία κατηγορία και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις καθώς επιχειρούν να αναπτυχθούν, όπως ανέφερε ο Σαμίρ Σαμάτ, αντιπρόεδρος της Google.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται "μέσα στους επόμενους μήνες".

Όπως ενδεχομένως θα υποψιαζόταν κανείς, η κίνηση αυτή δεν έχει απολύτως αλτρουιστικά κίνητρα. Ο περιορισμός της προμήθειας που λαμβάνει η Google από τις εφαρμογές στο Play Store καταγράφεται λίγο καιρό αφότου η Epic κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Google και της Apple, ισχυριζόμενη πως οι δύο κολοσσοί παραβίαζαν της αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, επιμένοντας οι αγορές που πραγματοποιούνται μέσω των ψηφιακών καταστημάτων τους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα επίσημα συστήματα πληρωμής. Η εταιρία πίσω από το Fortnite επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτης των απανταχού ανεξάρτητων developers, οι οποίοι αντιμετώπιζαν δυσκολίες, αντιμέτωποι με την προμήθεια της τάξης του 30%. Θεωρητικά, η Google υποσκάπτει τα νομικά επιχειρήματα της Epic, ακολουθώντας την ίδια τακτική με την Apple: τα μικρά στούντιο λογικά θα περιέλθουν σε καλύτερη θέση, ενώ κολοσσοί όπως η Epic θα συνεχίσουν να καταβάλουν το 30% για το σύνολο σχεδόν των πωλήσεών τους, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Το ότι τα ταμεία της Google μπορούν να στηρίξουν αυτή την κίνηση λογικά βοήθησε στο να παρθεί η σχετική απόφαση. Η Sensor Tower επισημαίνει πως οι δημιουργοί περιεχομένου που κερδίζουν λιγότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια αντιστοιχούσαν σε ποσοστό μικρότερο του 2% των εσόδων της Apple από παιχνίδια διαθέσιμα στο App Store κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ενώ δεν υπάρχει λόγος να υποθέσει κανείς πως ισχύει κάτι αισθητά διαφορετικό στην περίπτωση της Google. Κατά πάσα πιθανότητα, η Google έχει το περιθώριο να μειώσει στο μισό το μερίδιο που λαμβάνει από τους μικρότερους developers χάνοντας ελάχιστα χρήματα. Παράλληλα, θα μπορούσε να επωφεληθεί μακροπρόθεσμα, καθώς περισσότερα ανεξάρτητα στούντιο αναπτύσσονται, άρα θα υποχρεώνονται να καταβάλουν το μερίδιο της τάξης του 30%. Επομένως, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια τρομερή θυσία, ακόμη κι αν είναι μια κίνηση η οποία θα βοηθήσει την πλειοψηφία των δημιουργών εφαρμογών.