Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κινείται ενάντια των εταιριών με αφορμή τη συμφωνία.

Όπως αναφέρει η New York Times, οι Google και Apple έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τη δικαιοσύνη με αφορμή μια συμφωνία που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κρίνει «αντιανταγωνιστική».

Συγκεκριμένα, η Google φέρεται να πληρώνει 8-12$ δις ετησίως στην Apple ώστε η ομώνυμη μηχανή αναζήτησης που της ανήκει να είναι η προεπιλεγμένη για όλες τις συσκευές με iOS.

Η Google ανήρτησε ένα blog post αναφερόμενη στο συμβάν, όπου αναφέρει πως δεν κάνει κάτι που δεν κάνουν και οι ανταγωνιστές της, λέγοντας πως η Microsoft ορίζει το Bing ως προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε Windows laptops - μεταξύ άλλων δηλώσεων.

Από το 2017, όταν και η συμφωνία μεταξύ των δύο ανανεώθηκε, η Apple χρησιμοποιεί το Google ως προεπιλογή σε συσκευές και υπηρεσίες της, όπως τα iPhone και η Siri. Λέγεται πως η αξία της συμφωνίας είναι το υψηλότερο ποσό που η Google καταβάλλει στον οποιονδήποτε σε σταθερή βάση, και αφορά το 14-21% (ανάλογα το ποσό που ισχύει) των ετήσιων κερδών της.

Από τη μεριά του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει λόγο για παράνομες τακτικές που ενισχύουν το μονοπώλιο της Google, η οποία εξυπηρετεί περίπου το 92% τον παγκόσμιων αναζητήσεων μέσω της μηχανής της. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περίπου το 50% των αναζητήσεων της Google προέρχεται από συσκευές της Apple, και το ενδεχόμενο η συμφωνία να ακυρωθεί είναι «τρομακτικό» και «κόκκινος συναγερμός» για την Google.

Σε ίδια μοίρα τοποθετείται και η Apple, καθώς φέρεται να υποστηρίζει αθέμιτες πρακτικές και να διαπραγματεύεται για διαρκώς αυξανόμενα ποσά πληρωμών - φημολογείται ότι η συμφωνία ξεκίνησε το 2014 και κόστιζε 1$ δις στην Google, ποσό 8 με 12 φορές κάτω από το τρέχον. Η καταγγελία στηρίζεται εν μέρει και σε μια δήλωση εργαζομένου της Apple από το 2018, ο οποίος είπε ότι οι δύο εταιρείες «λειτουργούν σαν μία», αναφερόμενος στη συμφωνία.

Όπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση θα κρίνει όχι μόνο τα έσοδα της Apple, αλλά κυρίως την επισκεψιμότητα και χρήση της Google ως μηχανή αναζήτησης, εφόσον ισχύουν τα προαναφερθέντα ποσοστά. Δεν αποκλείεται, αν η απόφαση είναι αρνητική για τις εταιρείες, η Apple να χτίσει ή αγοράσει μια μηχανή αναζήτησης προς αντικατάσταση της Google, μετατρέποντάς την σε άμεσο ανταγωνιστή από συνεργάτη.

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • Confused 1