Η Google σκοπεύει να ενισχύσει τις δυνατότητες του Assistant με λειτουργίες παραγωγικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

Σε ένα μήνυμα που διέρρευσε και έφτασε στα εισερχόμενα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενός δημοσιογράφου της ιστοσελίδας Axios, η Google αναφέρει στο προσωπικό ότι έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμές μίας «υπερενισχυμένης» έκδοσης του Google Assistant που υποστηρίζεται από τα νεότερα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) της εταιρείας, που είναι παρόμοιας δυναμικής με εκείνα που βρίσκονται πίσω από το ChatGPT της OpenAI και το Bard της ίδιας της Google. Σύμφωνα με το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «ορισμένα άτομα της ομάδας έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται πάνω σε αυτό, ξεκινώντας από την έκδοση για κινητά».

Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, η Google λέει πως πρόκειται να «συμπυκνώσει» την ομάδα που εργάζεται στην νέα έκδοση του Assistant. Στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας Axios αναφέρεται ότι η εταιρεία πρόκειται να «καταργήσει μικρό αριθμό ρόλων» χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές ποιοι ρόλοι και πόσοι εργαζόμενοι επηρεάζονται από την εξέλιξη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Axios, η Google απέλυσε «δεκάδες» εργαζομένους. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στη φάση της διερεύνησης του πως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον Assistant και να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο. Παραμένουμε βαθιά αφοσιωμένοι στον Assistant και είμαστε αισιόδοξοι για το λαμπρό μέλλον του» αναφέρουν στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οι Peeyush Ranjan, Αντιπρόεδρος του Google Assistant και Duke Dukellis, Διευθυντής Προϊόντων της εταιρείας.

Αν και η Google δεν διευκρινίζει τι είδους δυνατότητες και χαρακτηριστικά σκοπεύει να εισάγει στον Google Assistant, εντούτοις γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε να αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία που βρίσκεται στον πυρήνα του chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης της εταιρείας, του Bard ώστε να απαντά εύστοχα και με ακρίβεια σε ερωτήσεις από πληροφορίες που συλλέγει από ολόκληρο το Διαδίκτυο. «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τον Assistant σε μηνιαία βάση και δεσμευόμαστε να τους προσφέρουμε εμπειρίες υψηλής ποιότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος της Google, Jennifer Rodstrom σε μία δήλωση της στην ιστοσελίδα The Verge. ««Είμαστε ενθουσιασμένοι που διερευνούμε πως τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον Assistant και να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο» κατέληξε.

Δεν είναι ακόμη σαφές πότε η Google σχεδιάζει να φέρει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στα προϊόντα έξυπνου σπιτιού της ή στο κινητά Android, ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στο απόρρητο, δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα ανησυχούν με τη συγκεκριμένη εξέλιξη. 

  • Like 2