Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin αφήνουν τα ηνία και της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, στον Sundar Pichai, ο οποίος όπως είναι γνωστό, είναι ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Google.

H σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Alphabet. Οι Larry Page και Sergey Brin που ίδρυσαν την Google σε ένα γκαράζ στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ πριν από 21 χρόνια, αποφάσισαν να φύγουν από το προσκήνιο και παραιτήθηκαν από τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και του Προέδρου αντίστοιχα, με τον Sundar Pichai να αναλαμβάνει και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου (CEO) στην Alphabet.

Οι Larry Page και Sergey Brin θα συνεχίσουν βεβαίως να έχουν τον έλεγχο της εταιρείας καθώς παραμένουν συνιδρυτές, μέτοχοι και τα ισχυρότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της (άλλωστε από κοινού έχουν άνω του 51% των ψήφων). Όπως οι ίδιοι εξήγησαν στην κοινή επιστολή τους στο επίσημο blog της Google, όπως ήταν φυσικό έφτασε η ώρα για να εξορθολογιστεί και να απλοποιηθεί η δομή της διοίκησης της εταιρείας, τώρα που η Alphabet έχει εδραιωθεί και τα διάφορα «brands» της (μεταξύ των οποίων είναι και η Google) λειτουργούν ομαλά ως ανεξάρτητες εταιρείες. «Οι Alphabet και Google δεν χρειάζονται δύο Διευθύνοντες Συμβούλους και έναν Πρόεδρο» είπαν και τόνισαν ότι ο Sundar Pichai ήταν η λογική επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την μεγάλη εμπειρία του όσο και την «εμπιστοσύνη του στην αξία της δομής της Alphabet».

O Sundar Pichai ξεκίνησε να εργάζεται στην Google το 2004, αναλαμβάνοντας το product management των Google Chrome, Chrome OS και Google Drive. Στην συνέχεια άρχισε να επιβλέπει και την ανάπτυξη άλλων εφαρμογών της Google, όπως των Google Maps και Gmail και σχεδόν μία δεκαετία μετά, το 2013, πήρε υπό την επίβλεψη του και το Android. Δύο χρόνια μετά, ανέλαβε την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην Google και βοήθησε στον σχηματισμό της Alphabet. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, αλλά και πολλά άλλα, ήταν φυσικό να αναλάβει ο Sundar Pichai και την ηγεσία της Alphabet. Δεν ήταν πάντως όλα…  ρόδινα στην μέχρι τώρα πορεία του Sundar Pichai στην κορυφή της ηγεσίας της Google. Τον Αύγουστο του 2017, ο Sundar Pichai τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του επειδή απέλυσε έναν μηχανικό της Google, τον James Damore, επειδή συνέταξε και διαμοίρασε ένα memo με τον τίτλο «Google's Ideological Echo Chamber» στο οποίο ασκούσε κριτική στην Google για τον τρόπο που αντιμετωπίζει ζητήματα σεξισμού ή σεξουαλικής παρενόχλησης στο εσωτερικό της κ.ά.  

Engadget