Η Google θα συνεργαστεί με τους ειδικούς στις επισκευές DIY (Do-it-Yourself) της iFixit για τη δημιουργία ενός προγράμματος «self-repair» σύμφωνα με ανακοίνωση της.

Πρόκειται για μία συμφωνία που θα διευκολύνει σημαντικά τον μέσο πελάτη να βρει ανταλλακτικά και εργαλεία για να επισκευάσει μόνος του, εφόσον το επιθυμεί, τη συσκευή Pixel που έχει στη διάθεση του στην περίπτωση που χαλάσει και χρειαστεί επισκευή. Ανταλλακτικά, όπως μπαταρίες, οθόνες και κάμερες, θα είναι διαθέσιμα «μέσα στη χρονιά» για αγορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες όπου πωλούνται οι συσκευές της.

Τα ανταλλακτικά θα είναι διαθέσιμα για αρκετές συσκευές Pixel, παλιές και νέες (συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων μοντέλων της εταιρείας), από το Pixel 2 του 2017 μέχρι το Pixel 6. Επομένως, από φέτος, θα είναι διαθέσιμα ανταλλακτικά για όλες τις συσκευές Pixel της εταιρείας για όσους θα θελήσουν να προχωρήσουν σε επισκευές, από μόνοι τους ή μέσω συνεργαζόμενων εταιρειών σέρβις. Να θυμίσουμε ότι η Google είναι η δεύτερη εταιρεία μετά τη Samsung που συνεργάζεται με την iFixit για την υλοποίηση ενός προγράμματος επισκευής. Το πρόγραμμα της Κορεάτικης εταιρείας ωστόσο καλύπτει επί του παρόντος μόνο επιλεγμένες συσκευές που χρονολογούνται από το Galaxy S20 του 2020 και μετά (αν και στα σχέδια της εταιρείας είναι η επέκταση του προγράμματος με την πάροδο του χρόνου).

Οι εύκολες επισκευές είναι απαραίτητες αν η Google επιθυμεί οι πελάτες της να χρησιμοποιούν τις συσκευές της για όσο διάστημα σκοπεύει να τους υποστηρίξει με λογισμικό. Από το Pixel 6, η Google υπόσχεται τρία χρόνια ενημερώσεων Android και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας, που θα μπορούσαν να δουν τα τηλέφωνα να χρησιμοποιούνται μέχρι τα τέλη του 2026. Μετά από ένα τέτοιο διάστημα, είναι πολύ πιθανό ένα τηλέφωνο να χρειαστεί αντικατάσταση μπαταρίας ή κάποιου είδους επισκευή τουλάχιστον για μία φορά στη διάρκεια της ζωής του και επομένως η εύκολη πρόσβαση σε ανταλλακτικά είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα.

Τα ανταλλακτικά Pixel θα πωλούνται τόσο μεμονωμένα (π.χ. μπαταρία, οθόνη κ.λπ.) όσο και σε «πακέτα επιδιόρθωσης» τα οποία θα συνοδεύονται από τα κατάλληλα εργαλεία για την εκτέλεση των επισκευών. Αν πάντως οι χρήστες προτιμούν να μην πραγματοποιήσουν μόνοι τους τις επισκευές -κάτι που ενδεχομένως θα προτιμήσει η πλειοψηφία), η Google συνεργάζεται ήδη με αρκετές εταιρείες που ειδικεύονται στις επισκευές. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα προγράμματα ανταλλαγής και ανακύκλωσης για τη περίπτωση που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν μία συσκευή.

Εκτός από τις Google και Samsung, και οι εταιρείες Microsoft και Valve συνεργάζονται με την εταιρεία iFixit για να προσφέρουν ανταλλακτικά για τις συσκευές Surface και Steam Deck. Πριν από λίγο καιρό, και η Apple -που ιστορικά έχει δυσκολέψει σε μεγάλο βαθμό τους πελάτες της στο θέμα της επισκευής των συσκευών τους- να ανακοινώνει ένα πρόγραμμα αυτοεξυπηρέτησης όσον αφορά τις επισκευές. Καθώς σε όλον τον κόσμο τίθενται σε εφαρμογή νόμοι που υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να προσφέρουν προγράμματα self-repair (όπως η νομοθεσία Right to Repair Act στις ΗΠΑ), οι Google και Samsung δεν θα είναι οι τελευταίες που προσφέρουν τέτοια προγράμματα self-repair.

  • Like 3
  • Thanks 2