Η Google αντεπιτίθεται στη Sonos με δύο αγωγές που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την κυκλοφορία δημοφιλών ασύρματων ηχείων, παραβιάζει μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας της γύρω από τα έξυπνα ηχεία και την τεχνολογία φωνητικού ελέγχου. 

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση σε μια μάχη για τα ασύρματα ηχεία που μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πολλαπλές αγωγές από τη Sonos, μια αγωγή από τη Google και μια απόφαση υπέρ της Sonos που οδήγησε στην αφαίρεση χαρακτηριστικών από τα προϊόντα της Google.

Οι νέες αγωγές της Google υποστηρίζουν την παραβίαση επτά επιπλέον διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η πρώτη αγωγή επικεντρώνεται στην ανίχνευση των σωστών λέξεων ενεργοποίησης του ηχείου (hotword) καθώς και στην ασύρματη φόρτιση ενώ η δεύτερη περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο ένα ομαδικό σύνολο ηχείων καθορίζει ποιο από αυτά θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια φωνητική εντολή.

Ο εκπρόσωπος της Google, José Castañeda, δήλωσε ότι οι αγωγές κατατίθενται για να «υπερασπιστούμε την τεχνολογία μας και να αμφισβητήσουμε τη σαφή, συνεχή παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μας από τη Sonos». Ο Castañeda δήλωσε επίσης ότι η Sonos «ξεκίνησε μια επιθετική και παραπλανητική εκστρατεία εναντίον των προϊόντων μας, εις βάρος των κοινών μας πελατών».

Και οι δύο αγωγές κατατέθηκαν σήμερα το πρωί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνιας. Η Google σχεδιάζει να καταθέσει παρόμοιες αγωγές στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, οι οποίες θα επιδιώκουν την απαγόρευση των εισαγωγών οποιωνδήποτε προϊόντων Sonos που παραβιάζουν τις διατάξεις, δήλωσε ο Castañeda στην ιστοσελίδα The Verge.

Η νομική αψιμαχία ξεκίνησε το 2020, όταν η Sonos μήνυσε αρχικά την Google για την τεχνολογία ηχείων πολλαπλών δωματίων. Οι δύο εταιρείες είχαν συνεργαστεί χρόνια νωρίτερα για να κάνουν τις υπηρεσίες της Google να λειτουργούν στα ηχεία της Sonos και η Sonos ισχυρίστηκε ότι η Google συνέχισε να κλέβει την τεχνολογία των ηχείων της για να κατασκευάσει το Google Home και άλλες συσκευές. Η Google άσκησε ανταγωγή μήνες αργότερα, υποστηρίζοντας ότι η Sonos παραβίασε με τη σειρά της αρκετές πατέντες της. Στη συνέχεια, η Sonos υπέβαλε και πάλι μήνυση. Τελικά, τον Ιανουάριο -δύο χρόνια μετά την κατάθεση της πρώτης αγωγής- η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ αποφάσισε υπέρ της Sonos, κρίνοντας ότι η Google παραβιάζει τις πατέντες της Sonos.

Σε απάντηση, η Google αναγκάστηκε να προσαρμόσει τα χαρακτηριστικά ορισμένων προϊόντων της. Αυτό περιελάμβανε την αφαίρεση από τη Google της δυνατότητας ρύθμισης της έντασης ήχου ενός συνόλου ηχείων ταυτόχρονα - μια αρκετά ενοχλητική αλλαγή για κατόχους πολλαπλών ηχείων Google Home. Οι σημερινές αγωγές φαίνεται να είναι μια προσπάθεια της Google να αποκτήσει πλεονεκτική θέση έναντι της Sonos, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούν για τα χαρακτηριστικά.
 

  • Confused 1