Το Chrome OS αποκτά μια σειρά από νέες λειτουργίες, γιορτάζοντας τα 10 χρόνια παρουσίας

Η Google γιορτάζει τα 10 χρόνια των Chromebooks παρουσιάζοντας μια νέα σειρά λειτουργιών για το Chrome OS. Η σημαντικότερη προσθήκη είναι το Phone Hub, το οποίο συνδέει ένα κινητό Android με ένα Chromebook. Επιτρέπει στους χρήστες του Chrome OS να απαντούν σε γραπτά μηνύματα, να ελέγχουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός κινητού, να ενεργοποιούν τη λειτουργία WiFi hotspot και να εντοπίζουν εύκολα μια συσκευή.

Το Phone Hub περιλαμβάνεται σε ένα widget στη γραμμή εργασιών, το οποίο μάλιστα μπορεί να επεκταθεί ώστε να εμφανίσει στο χρήστη πρόσφατα ανοιγμένα φύλλα περιήγησης στο Chrome, τα οποία έβλεπε νωρίτερα μέσω του κινητού του. Από ό,τι φαίνεται, πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη δυνατότητα για τους κατόχους κινητών Android και Chromebook. Η Google προσφέρει επίσης τη λειτουργία Wi-Fi Sync σε περισσότερες συσκευές, επιτρέποντας έτσι τη σύνδεση των χρηστών με δίκτυα Wi-Fi τα οποία έχουν ήδη ρυθμίσει και χρησιμοποιήσει στα Android κινητά τους και σε άλλες συσκευές που τρέχουν το Chrome OS.

Nearby_Share.jpg.0466114f43d361858d6550ccd8b32bf2.jpg

Μια άλλη σημαντική προσθήκη στο Chrome OS είναι το Nearby Share, μεταξύ Chromebook και άλλων συσκευών που τρέχουν Android και Chrome OS. Θυμίζοντας πολύ το AirDrop, το Nearby Share θα επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν και να λαμβάνουν αρχεία από τη μία συσκευή στην άλλη. Η Google ανακοίνωσε πως η λειτουργία θα είναι διαθέσιμη στο Chrome OS μέσα στους επόμενους μήνες, προσφέροντας έτσι στο λειτουργικό της για laptop μια πλήρως ανταγωνιστική λειτουργία απέναντι στο AirDrop.

Παράλληλα, η Google προσθέτει ένα νέο εργαλείο αποτύπωσης οθόνης (Screen Capture), στο μενού Γρήγορων Ρυθμίσεων (Quick Settings) για το Chrome OS. Όπως καθίσταται σαφές από το όνομα, θα επιτρέπει την καταγραφή του προβαλλόμενου υλικού στην οθόνη ή τη λήψη screenshots και τη γρήγορη πρόσβαση σε αυτές μέσα από το Chrome OS Shelf.

New_updates_for_Desks.jpg.bc86d56a57e19baad7a79f770780890a.jpg

Το Clipboard βελτιώνεται επίσης στο Chrome OS, επιτρέποντας την αποθήκευση πέντε πρόσφατων στοιχείων, τα οποία μπορούν να επικολληθούν αλλού, χωρίς μετάβαση σε διαφορετικό παράθυρο. Το Launcher Key θα προσφέρει πρόσβαση σε αυτή τη βελτιωμένη λειτουργία. Το Quick Answers είναι μια ακόμη νέα προσθήκη, η οποία επιτρέπει στο χρήστη με δεξί κλικ πάνω σε μια λέξη στο Chrome OS να δει τον ορισμό, τη μετάφραση ή τη μετατροπή της σε μονάδα διαφορετικού συστήματος μέτρησης. Κάτι αντίστοιχο υπάρχει ήδη στο τρέχον macOS.

Η Google βελτιώνει και τη λειτουργία εικονικού desktop στο Chrome OS, το λεγόμενο Desks. Με την επανεκκίνηση ενός Chromebook, η συσκευή θα επαναφέρει όλα τα παράθυρα στις σωστές, εικονικές επιφάνειες εργασίας και επίσης με δεξί κλικ πάνω σε ένα ανοιχτό παράθυρο ο χρήστης θα μπορεί να στέλνει εφαρμογές σε διαφορετικές εικονικές επιφάνειες εργασίας.

Είναι προφανές πως οι περισσότερες από αυτές τις νέες λειτουργίες στο Chrome OS επιχειρούν απλά να προσφέρουν δυνατότητες ήδη υφιστάμενες στα Windows και το macOS, όμως σε κάθε περίπτωση αποτελούν καλοδεχούμενες προσθήκες για όσους βασίζονται στο Chrome OS σε καθημερινή βάση. Η Google παρουσίασε για πρώτη φορά συσκευές Chromebook το 2011, σε συνεργασία με τις Samsung και Acer. Πλέον, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές PC προσφέρουν τις δικές τους προτάσεις Chromebook, ενώ η Google υπόσχεται πως μέσα στο 2021 θα παρουσιαστούν 50 νέα Chromebook.