Μπορεί η υπηρεσία της Google να διακόπτει το Legacy πακέτο του G Suite, που πολλοί χρήστες είχαν μέχρι σήμερα, όμως υπάρχουν κάποιες αξιόλογες εναλλακτικές για όσους ψάχνουν κάτι πιο οικονομικό.

Η Google συνεχίζει να περιορίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες και εργαλεία της, καθώς όπως ανακοίνωσε, η δωρεάν Legacy έκδοση του G Suite θα αποτελέσει παρελθόν. Αξίζει να αναφέρουμε πως μόλις το περασμένο έτος, είδαμε και την κατάργηση του απεριόριστου upload στο Google Photos.

Όπως είναι γνωστό, όλοι οι δωρεάν χρήστες της G Suite θα αναβαθμιστούν αυτομάτως στο premium πακέτο συνδρομής τον Μάιο. Αν κάποιος δεν έχει καταχωρήσει τρόπους πληρωμής και θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την υπηρεσία, θα πρέπει να ενημερώσει τον λογαριασμό του μέχρι 1η Ιουλίου. Διαφορετικά, θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στη σχετική σελίδα υποστήριξης.

Τα εργαλεία της G Suite ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για bloggers και ιδιοκτήτες ιστοσελίδων, μεταξύ άλλων χρηστών ειδικά σε συνδυασμό με τη δημιουργία δωρεάν εταιρικού email. Τώρα όμως που η δωρεάν διάθεση έρχεται στο τέλος, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Η μία προφανώς, είναι να πληρώνει κανείς τη μηνιαία συνδρομή του Google Workspace, η οποία κοστίζει $6 ανά μήνα και προσφέρει domain email, 30GB αποθηκευτικό χώρο και βιντεοκλήσεις για 100 άτομα.

g-suite-costs.jpg

To Microsoft 365 επίσης είναι μια κάπως οικονομικότερη λύση, με τη συνδρομή της να κοστίζει $5 ανά μήνα. Το πακέτο προσφέρει 50GB χώρο για εισερχόμενα email,  με επιλογή να χρησιμοποιήσετε το δικό σας domain. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις mobile εκδόσεις του Office και 1TB αποθηκευτικό χώρο στο OneDrive.

Αν από την άλλη ψάχνετε κάτι δωρεάν, το Zoho είναι το πιο κοντινό που μπορείτε να βρείτε. Προσφέρει δωρεάν email hosting για ένα domain, αλλά με περιορισμένο χώρο στα 5GB, χωρίς υποστήριξη IMAP/ POP/ Active Sync και όριο επισυναπτόμενων αρχείων μέχρι 25MB. Αν δεν σας καλύπτουν αυτά, το συνδρομητικό πακέτο για email ξεκινάει στο $1 ανά μήνα, ενώ αν θέλετε περισσότερα εργαλεία όπως λογισμικό γραφείο, εργαλεία επικοινωνίας και κλήσεων, το κόστος φτάνει στα $4 ανά μήνα.

zoho.jpg

Άλλη μια λύσει είναι το Rackspace, το οποίο προσφέρει email hosting για domains από $2,99 ανά μήνα. Αλλά με μόλις $3,99 ανά μήνα, προσφέρει 30GB αποθηκευτικό χώρο και ActiveSync μεταξύ όλων των εφαρμογών.

Τέλος, κάποιες άλλες οικονομικές υπηρεσίες για email hosting:

  • Namespace (με κόστος μικρότερο από $1 ανά μήνα για ένα email)
  • GoDaddy (η εταιρεία προσφέρει και επαγγελματικές λύσεις και οι τιμές ξεκινούν από $1,99)
  • Bluehost (παρέχει επιλογή domain και προσφέρει 5 email έναντι $2,95 ανά μήνα για το πρώτο έτος)
  • Tutanota (παρέχει email hosting για 1€ ανά μήνα για το ετήσιο πακέτο)
  • Cloudflare Email Routing (δωρεάν σε επίπεδο server σε συνδυασμό με Gmail/Outlook/Yahoo) Kudos @RaNd 
  • Apple iCloud+ (από 1€ ανά μήνα και υποστήριξη custom e-mail domain από το iOS 15.4)
  • Like 1