Η Google θα επιτρέψει σύντομα σε Android χρήστες να εισάγουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19 απευθείας στην πλατφόρμα για άμεση πρόσβαση.

Ο τρόπος σύμφωνα με τη Google θα είναι μέσω της σχετικής επιλογής που θα διαθέτει η εφαρμογή Google Pay, παρέχοντας έναν «απλό και ασφαλή τρόπο» αποθήκευσης του ψηφιακού πιστοποιητικού για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου κρίνεται αναγκαίο. Η λειτουργία αρχικά θα ενεργοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε συγκεκριμένες πολιτείες όπως αυτή της Καλιφόρνια ενώ θα επεκταθεί και σε άλλες χώρες το επόμενο διάστημα.

Η Google έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με κυβερνητικούς οργανισμούς και παρόχους υγειονομικής περίθαλψης προκειμένου να δημιουργήσουν μια ψηφιακή έκδοση του πιστοποιητικού σε όσες χώρες δεν παρέχουν ήδη κάτι τέτοιο. Αυτό περιλαμβάνει το όνομα του εμβολιασμένου, τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που έχει πραγματοποιήσει, πιθανόν μελλοντικά ραντεβού καθώς και την ονομασία του εμβολίου. Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το αν η συγκεκριμένη λειτουργία της Google θα υποστηρίζει και το Ευρωπαικό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid το οποίο ενεργοποιείται από σήμερα σε 33 χώρες.

Σε περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει κάνει το εμβόλιο, θα μπορεί να αποθηκεύσει εναλλακτικά κάποιο που πραγματοποίησε, εμφανίζοντας την ακριβή ημερομηνία και το αποτέλεσμά του. Η πρόσβαση και στα δύο πιστοποιητικά θα γίνεται απευθείας μέσω συντόμευσης στην κεντρική οθόνη της συσκευής, με μοναδική προυπόθεση αυτή να τρέχει Android 5 ή νεότερη έκδοση. Παράλληλα η Google αναφέρει ότι δεν θα απαιτείται σύνδεση με το internet για την όλη διαδικασία.

Τέλος σε ότι αφορά την ιδιωτικότητα, η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι όλες οι πληροφορίες αποθηκεύονται απευθείας στη συσκευή και όχι στο cloud, ενώ ακόμα και αν ο χρήστης επιθυμεί την αποθήκευση του πιστοποιητικού σε πολλαπλές συσκευές του, θα πρέπει να πραγματοποιήσει τη διαδικασία ξεχωριστά χωρίς κάποιο αυτοματισμό. Η Google δεν θα διατηρεί στο αρχείο της κανένα πιστοποιητικό ούτε θα τα διαμοιράζεται με τρίτους όμως θα γνωρίζει πόσες φόρες ο κάτοχος της συσκευής έχει χρησιμοποιήσει το πιστοποιητικό Covid και ποιες ημέρες ακριβώς.

  • Like 6
  • Sad 1